Denník N

PET fľaše a plechovky vrátime do obchodov predsa len od januára 2022

Ilustračné foto -unsplash.com
Ilustračné foto -unsplash.com

Minister Budaj presadil novelu zákona o odpadoch, no bez zvýšenia recyklačných poplatkov.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) presadil novelu zákona o odpadoch, hlasovalo za ňu 85 zo 130 prítomných poslancov, proti boli štyria. Prešla však bez zvýšenia poplatkov za recykláciu obalov, ktorá by podľa potravinárov zdvihla ceny niektorých potravín aj o dvadsať percent.

Najväčšou zmenou je tak nateraz termín, odkedy budeme môcť vracať do obchodov PET fľaše a plechovky. Opäť platí pôvodný dátum 1. január 2022.

V apríli envirorezort tento termín pre pandémiu posunul o celý rok neskôr, teda na rok 2023. Teraz ho poslanci opäť vrátili späť.

„Termín spustenia systému zálohovania v roku 2022 je nereálny a riskantný,” protestujú výrobcovia a potravinári. Nepáči sa im, že stále nie je vybratý správca systému, ktorý bude zálohovanie koordinovať. Odhovoriť poslancov od toho, aby sa termín posúval na pôvodný dátum, sa im nepodarilo ani na poslednú chvíľu.

Zákon poslanci menili v skrátenom legislatívnom konaní. Priemyselné a zamestnávateľské zväzy to označili za protiústavné.

Ak v prípade termínu spustenia zálohovania potravinári, obchodníci a výrobcovia spokojní nie sú, v prípade recyklačných poplatkov za obaly áno. Ich zvýšenie totiž minister Budaj z novely stiahol ešte pred rokovaním parlamentu a chce o nich vyjednávať.

Parlament ho navyše na návrh pätnástich koaličných poslancov zaviazal, aby ich výšku ekonomicky zdôvodnil.

Sulík: tabuľku sme vylepšili, je prázdna

„Budeme požadovať, aby výrobcovia platili toľko, koľko je nevyhnutné na udržanie recyklácie,” povedal šéf envirorezortu. Obklopený bol pri tom poslancami OĽaNO, ktorí sú zároveň aj starostami či primátormi.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Odpad

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie