Denník N

Slovenské bane skrývajú rudy, ktoré chce ťažiť aj EÚ (+ mapa)

Mapa -Denník E
Mapa -Denník E

Sedem lokalít na Slovensku má veľmi sľubné vyhliadky, sú to Dúbrava, Pezinok, Rudňany, Kokava nad Rimavicou, Dobšiná, Ľubietová a Brezno. Okrem nich však majú potenciál aj niektoré ďalšie.

Pri polovici kriticky dôležitých surovín je Európska únia prakticky stopercentne závislá od tretích krajín. Kriticky dôležité suroviny obsahujú chemické prvky kľúčové pri výrobe batérií, elektroniky, v medicíne a vo vesmírnom výskume. Sú teda dôležité pre prechod hospodárstva založeného na fosílnych palivách k digitálnej a zelenej ekonomike.

„Ak chceme naďalej benefitovať z moderných technológií, ako sú smartfóny, roboty, batérie a obnoviteľná energia, musíme drasticky zmeniť svoj prístup ku kritickým surovinám,“ hovorí podpredseda komisie Maroš Šefčovič.

V prípade lítia, kľúčového prvku potrebného na výrobu batérií, je dnes EÚ úplne závislá od dodávok z troch krajín – z Čile, Číny a Argentíny.

Podobne až 98 percent boritanu, ktorý sa pridáva do vysokoodolných skiel, pochádza z Turecka.

Únia sa preto obáva, že závislosť od plynu a ropy nahradí závislosť od týchto a ďalších primárnych surovín. Dohromady sú ich na zozname tri desiatky.

„Musíme si otvorene povedať pravdu. Európa bude do roku 2050 potrebovať 60-krát viac lítia a 15-násobne viac kobaltu len na skladovanie elektrickej energie v elektrických autách,” varuje Šefčovič.

Jedným z riešení je kritické suroviny nielen dovážať, ale aj ťažiť. Prvé projekty by sa mali rozbehnúť o päť rokov.

Prechod na zelenú ekonomiku tak paradoxne popri zatváraní uhoľných baní môže znovu postaviť na nohy banský priemysel, ktorý je aj na Slovensku v útlme.

Sedem významných ložísk na Slovensku

Pôvodný akčný plán, ktorý pred mesiacom prezentoval Šefčovič, obsahoval iba slepú mapu s približnou polohou významných ložísk. Denník N si preto od jeho úradu vyžiadal názvy lokalít aj s údajmi o surovinách.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Klimatická kríza

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie