Denník N

Druhá vlna je tu, kultúra, šport a výstavníci nevideli pomoc ani za začiatok krízy

Foto - TASR
Foto – TASR

Minimálne päť ministerstiev už robí na pomoci menším sektorom, ktoré prišli pre ochranné opatrenia o väčšinu príjmov, ale výsledok je zatiaľ takmer nulový.

Premiér Igor Matovič (OĽaNO) v pondelok oznámil od októbra také sprísnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu, ktoré sa niektorých druhov podnikania dotkne významne.

Až na výnimky sa rušia všetky hromadné podujatia, reštaurácie a iné prevádzky verejného stravovania budú môcť byť otvorené len do desiatej večer. Aj to len tie, kde sa sedí, nie, kde sa stojí. Zatvorené tak budú musieť byť všetky diskotéky.

O príjmy tak znova prídu predovšetkým umelci a iní kreatívci, športovci, hoteliéri, výstavníci, majitelia tanečných barov či stánkari.

Všetky tieto profesie mali problém už pri prvej vlne pandémie, terajšie obmedzenia tak bez pomoci štátu mnohé z nich privedú do krachu.

Vláda o pomoci týmto ľuďom už hovorí od začiatku leta, no v praxi pomoc väčšinou neprichádza. Riešia to bez jasnejšej koordinácie viaceré ministerstvá (financií, hospodárstva, kultúry, investícií, školstva), no neexistuje ani základná predstava, komu štát chce pomáhať a komu nie.

Diskusia o pomoci menším špeciálnym sektorom, ktoré sú krízou postihnuté inak ako jadro ekonomiky, začala aj na ekonomickom krízovom štábe a pokračovať by mala aj tento týždeň.

Problém nie je v nedostatku peňazí. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) so svojou poradkyňou Janou Kiššovou už pred mesiacom sľúbili, že väčšia časť z 200 miliónov pôvodne určených na nájmy pôjde na pomoc kultúre a športovcom. Tretia skupina, ktorú chcú z tohto balíka sanovať, sú výstavníci, jarmočníci, organizátori veľkých podujatí.

Zádrh, pre ktorý sa 170-miliónový balík ešte nečerpá, je, že štátnu pomoc musí najprv schváliť Európska komisia a protimonopolný úrad. A to sa zatiaľ nestalo.

Detaily opatrení zrejme pre pár desiatok tisíc ľudí z kultúry, športu a výstavníkov sa stále precizujú.

Nie je napríklad jasné, či peniaze z tejto pomoci budú môcť čerpať aj občianske združenia a príspevkové organizácie. Alebo ak sa ako kritérium zoberie pokles tržieb oproti vlaňajšku, ako sa zohľadnia náklady, ktoré mohli byť v tomto roku nižšie.

Vlastne nie je jasné ani to, aký je počet tých, čo by o pomoc mohli žiadať, lebo tieto sektory nemajú veľké strešné organizácie.

Pomôcť kultúre a športovcom chce aj vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Minulý týždeň povedala, že sa na to vyčlení po 20 miliónov eur z európskeho balíka pomoci React-EU (jeho celková výška pre Slovensko môže byť 780 miliónov).

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) sa v utorok večer mala stretnúť s ministrom financií Eduardom Hegerom, témou je urgentná pomoc umelcom do konca roka. Lebo 40 miliónov z eurofondov na to určených sa dá reálne použiť až na začiatku budúceho roka.

Každý rieši svoju oblasť, koordinátor chýba

Je zjavné, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie