Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: EÚ možno tvrdo obmedzí biznis digitálnych platforiem

Podpredsedníčka Komisie Margrethe Vestagerová a eurokomisár Thierry Breton sa usilujú blokovať vstup neférovej konkurencie a podporiť projekty spoločného európskeho významu. Foto – TASR/AP
Podpredsedníčka Komisie Margrethe Vestagerová a eurokomisár Thierry Breton sa usilujú blokovať vstup neférovej konkurencie a podporiť projekty spoločného európskeho významu. Foto – TASR/AP

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

  • Komisia plánuje tvrdšie regulovať biznis veľkých digitálnych platforiem.
  • Slovensko má opäť najviac pochybení v eurofondoch z celej EÚ.
  • Koronakríza posilňuje obavy z nezamestnanosti.

1. Zákon o digitálnych službách môže obmedziť Google, Amazon či Facebook

Komisia možno navrhne, aby digitálne platformy nemohli využívať dáta, ktoré zbierajú, pokiaľ ich neposkytnú menším hráčom. Zákaz sa nachádza na zozname nepovolených praktík, ktorý bude súčasťou európskeho zákona o digitálnych službách (Digital Service Act).

Interný pracovný dokument, ktorý unikol do médií, sa zameriava na takzvané „gatekeeper“ platformy ako Google, Amazon či Facebook. Tie vďaka svojmu postaveniu na trhu získavajú množstvo dát o používateľoch a ich správaní, ktoré môžu využívať na kontrolu ekosystému na úrok menších hráčov.

Čo návrhy obsahujú

Takéto platformy by podľa pripravovaných pravidiel nesmeli využívať zozbierané dáta na komerčné aktivity (napr. predaj vlastných služieb) bez toho, aby ich neposkytli ďalším firmám – aj ak by tie boli ich konkurentmi.

Na zozname je aj zákaz preferenčného rankingu vlastných služieb a produktov, napríklad vo výsledkoch vyhľadávania. Veľkí hráči nebudú tiež môcť nútiť malých predajcov, aby svoje produkty ponúkali výlučne na jednej platforme.

Komisia zvažuje aj zákaz „exkluzívnej predinštalácie“ aplikácií na hardvéri. Veľké platformy chce tiež prinútiť, aby

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Akt o digitálnych službách

Európska únia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie