Denník N

Ešte sa nedostali z prvej vlny a už je tu druhá. Majiteľov reštaurácií čaká kľúčové obdobie

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP
  • Viaceré podniky hovoria, že straty z jari v lete nedobehli.
  • Niektoré očakávajú prepúšťanie či zatváranie.
  • Prvá pomoc pokračuje, zníženie DPH sa nerysuje.
  • Časť opatrení proti koronavírusu je pre prevádzkovateľov nejasná a rýchle zmeny spôsobujú neistotu.

V banskobystrickom podniku Bernardov dvor ešte sčasti funguje veľká letná terasa, a tak si zákazníci môžu sadnúť aj vonku. Aj preto je priskoro hodnotiť, čo reštaurácii s pivným barom priniesla druhá vlna koronakrízy.

„Sme tesne po skončení letnej sezóny, ktorá bola tento rok naozaj veľmi silná. Disponujeme veľkou letnou terasou a tá v podstate funguje ešte v oklieštenej forme doteraz,“ opisuje prevádzkovateľ Bernardovho dvora Radoslav Maruniak.

„Ale pozorujeme u niektorých zákazníkov určitý strach z vnútorných priestorov a aj v chladnejšom počasí radšej uprednostnia vonkajší priestor. Je to však individuálne,“ odpovedá Maruniak na otázku, aké vidia trendy v správaní zákazníkov.

Majitelia reštaurácií či pubov si hostí pravdepodobne v týchto dňoch všímajú viac než inokedy, pretože môžu napovedať o parametroch ich biznisu v budúcnosti.

Kým letná sezóna a otvorené terasy dali možnosť viacerým majiteľom reštaurácií na pár týždňov doháňať stratené tržby z prvej vlny pandémie, teraz sa letná sezóna končí. Spolu s tým prichádza zatváranie terás, zatiaľ čo pandémia naberá na sile a štát ohlásil nové opatrenia.

Rozbieha sa rozvoz, vidno aj opatrnosť

„Zákazníci sú opatrnejší, cítime pokles návštevnosti približne o 25 % už aj pri základných návykoch, ktoré ľudia majú (obedy). Trendy správania zákazníkov sú rôzne, no stále väčšia časť zákazníkov sa vyhýba návštevám interiéru prevádzok. Opäť sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie