Denník N

Slovensko spaľuje cudzí rádioaktívny odpad, nikto nevie vysvetliť prečo a vláda to necháva tak

Likvidácia chladiacich veží jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach v podaní Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti. Foto - TASR
Likvidácia chladiacich veží jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach v podaní Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti. Foto – TASR

Akoby si v štátnej Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti povedali, že na Slovensku máme málo rádioaktívneho odpadu, a preto ho treba voziť zo zahraničia. Už od roku 2015 sa ho u nás ročne spáli približne 50 ton. Takmer toľko ako domáceho. A bude ho ešte viac.

Odpad sa páli, ale aj lisuje a taví. Základ je, aby sa zmenšil objem, aby sa potom v domovskej krajine mohli odpady ľahšie uskladniť. Nakoniec sa totiž odpad musí uložiť v krajine, kde vznikol.

Štátna firma Javys má ambíciu stať sa akýmsi medzinárodným centrom na likvidáciu starých atómok. Preto aj chce svoje spaľovacie a lisovacie kapacity zdvojnásobiť.

Táto predstava má aj silných odporcov. Prakticky celá táto koalícia, keď ešte bola opozíciou, chcela spaľovanie rádioaktívneho odpadu zakázať zákonom.

Po jej príchode k moci sa však spaľuje toľko odpadu, koľko predtým, a Javys sa svojich ambícií nevzdal.

Stále chýba jasné vysvetlenie, čo z toho štát bude mať, či Javysu prudko stúpnu zisky a či budú tieto zisky primerané rizikám.

Pamätáte si, ako Haščák v Gorile spomínal GovCo? To je ten Javys

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika

Teraz najčítanejšie