Denník N

Myslel som, že sa mi sníva, keď nás premiér obvinil, že sme na ceste pri Muráni chceli zarobiť

Zničená cesta na Muránskej planine. Foto – archív Milana Boroša, riaditeľa Správy NP MP
Zničená cesta na Muránskej planine. Foto – archív Milana Boroša, riaditeľa Správy NP MP

Ako banskobystrický vicežupan som bol pri všetkých dôležitých rokovaniach o peniazoch na zničenú cestu pri Muráni. Preto bez akejkoľvek pochybnosti viem, že premiér Igor Matovič nehovorí pravdu, ak tvrdí, že niekto mal plán stavbu predražiť o 10 miliónov a dať zákazku svojej firme.

Autor je podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja

Hneď, keď v júli živelná pohroma strhla cestu II/531 medzi Muráňom a Prednou Horou, bolo jasné, že poškodenie je také veľké, že je nad možnosti Banskobystrického kraja zaplatiť opravu z vlastných peňazí.

Aby sme však mali presnejšie informácie, poslali sme na miesto okamžite projektanta, ktorý na našu žiadosť veľmi nahrubo odhadol cenu opravy na 19 miliónov eur.

V prvých hodinách a dňoch sme potrebovali aspoň nejaký prvý odhad, aby sme aspoň tušili, či potrebujeme rádovo státisíce alebo milióny eur.

Potrebovali sme to, aby sme vedeli pripraviť pôžičky a aby sme mohli začať práce hneď, ako bude projektová štúdia. A aby sme vedeli, o rádovo akých sumách komunikovať s niekým, kto rozsah pohromy nevidel (v tomto prípade s vládou).

Ale paralelne sa, samozrejme, začala robiť podrobnejšia projektová dokumentácia, ktorá napokon ukázala potrebu sotva polovice peňazí oproti prvému rýchlemu krízovému odhadu.

V každom prípade, relatívne nepresným, rýchlym hrubým odhadom sme nikomu neublížili. Nehrozilo z toho nejaké kradnutie, nehospodárnosť – len nám to pomohlo byť pripravení, aby sme mohli konať včas. To bola chyba?

Všade a vždy sme komunikovali, že 19 miliónov je odhad a reálna cena sa určí až na základe štandardnej projektovej dokumentácie.

Všetci vo vláde presne vedeli, čo sa deje

Opakujem, celý čas sme o tom takto hovorili a písali všade a všetkým, ktorých sa to týkalo, vrátane ministra financií Eduarda Hegera, ministra vnútra Romana Mikulca a ministra dopravy Andreja Doležala. Tí dostali v priebehu júla aj upresnenie, že cena pravdepodobne bude nižšia – teda medzi 10 až 20 miliónmi eur.

Vďaka rýchlemu odhadu sme už začiatkom júla mohli požiadať vládu o pomoc. A oslovovali sme ju opakovane až do polovice augusta.

Vždy sme prízvukovali, že cestu musíme stihnúť opraviť pred zimou, pretože v zime bude dnešná obchádzková trasa neprejazdná a od sveta by tak doslova, nie obrazne povedané, zostalo odrezaných množstvo ľudí vrátane všetkých v liečebni na Prednej Hore.

Medzitým sme stihli vypracovať projektovú dokumentáciu, ktorá cenu určila na 9,7 milióna eur. Teda nie 19 miliónov, ale o 10 miliónov eur menej.

O cene „do 10 mil. eur vrátane DPH“ som osobne informoval vedúceho úradu vlády Júliusa Jakaba na prvom oficiálnom rokovaní 11. septembra.

V rokovaniach s ministerstvom financií a úradom vlády sme sa dohodli, že cenu dáme ešte posúdiť Útvaru hodnoty za peniaze (UHP), pretože aj nám záleží na tom, aby sa s verejnými prostriedkami nakladalo efektívne.

Urobili sme to napriek tomu, že nás naozaj tlačí čas a v tomto čase sme už chceli stavať, a toto posudzovanie trvalo niekoľko týždňov.

Páčilo sa nám, že spolu s vládou tým ukážeme, že by malo byť samozrejmosťou, aby také investície posudzoval Útvar hodnoty za peniaze.

Výsledok posudku Útvaru hodnoty za peniaze sme sa dozvedeli z tlačovej besedy: cena klesla oproti poslednému odhadu o 7 percent na 9 miliónov eur s DPH.

Prečo sme doteraz šokovaní

Keď vo štvrtok premiér Matovič spoločne s ministrom Hegerom ohlásili tlačovú konferenciu s témou „našej“ cesty, potešil som sa, že sme sa po niekoľkých mesiacoch pohli a dospejeme do finále – cesta sa začne konečne opravovať (hoci v poslednej chvíli s rizikom, že sa to do zimy nestihne).

Na moje prekvapenie som sa z niekoľkých farbistých metafor o krvi, perí a ešte kadečom inom dozvedel, že sme chceli „prihrať“ 19 miliónov „jednej dohodnutej firme“, ale prezieravý premiér s ministrom a ÚHP nám v tom zabránili.

Úprimne poviem, že som onemel. Nerozumiem, prečo mali premiér s ministrom potrebu očierniť nás, nerozumiem, prečo nás obviňujú z vecí, ktoré sa nikdy nestali.

Oni veľmi dobre vedia, ako to bolo, pretože sme celý proces riešili v spolupráci s nimi.

Nerozumiem, prečo sa to všetko nemohlo odohrať rýchlejšie a „vďaka“ procesom na vláde možno zostanú desiatky ľudí celú zimu bez spojenia s okolitým svetom.

Minister financií si nenašiel čas povedať fakty

Ešte aj po štvrtkovej tlačovej besede sme verili,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Ekonomika, Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie