Denník N

Heger zverejnil len široký plán reforiem, konkrétny na rokovania s Komisiou o peniazoch ešte nemá

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) v pondelok ráno zverejnil široký plán reforiem, ktorý obsahuje osem reformných oblastí. Zverejnený dokument je viac-menej rovnaký ako pracovná verzia, ktorá už koluje po internete od polovice septembra. Konkrétny plán obnovy, ktorý sa má zaplatiť zo 6-miliardového fondu obnovy, zatiaľ neexistuje.

Heger: Je to len otvorenie diskusie. Minister financií zdôrazňuje, že na dokumente pracovala stovka odborníkov z rôznych oblastí. Oznámil, že teraz sa o reformách začína verejná diskusia. V koalícii o tom už debatujú a je už zrejmé, že na niečom sa nedohodnú. Konkrétne príklady však nepovedal. „Politické diskusie prebiehajú a postupne budeme zverejňovať, na čom sme sa dohodli. Dnes však chceme počuť názor verejnosti, ktorých päť – šesť reforiem na najbližšie dva – tri roky by malo byť súčasťou plánu obnovy.“

Remišová má výhrady už teraz. Z koaličných partnerov sa ako prvá verejne ozvala vicepremiérka a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. „Strana Za ľudí má v niektorých oblastiach inú predstavu o reformách ako ministerstvo financií.“ Zásadný problém majú s návrhom, aby kľúčovú časť riadenia verejných vysokých škôl vykonával prostredníctvom správnej rady štát, samosprávy a zamestnávatelia. Inak si predstavujú aj podporu investícií do inovácií, vedy a výskumu. Detaily výhrad majú predstaviť budúci týždeň.

15. októbra Slovensko nepošle Komisii svoj návrh.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plán obnovy EÚ

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie