Denník N

Je to revolúcia, ale úplne najšťastnejší z nej nie som, hovorí právnik Cák o Matovičovom pláne meniť pravidlá tendrov

Miroslav Cák. Foto - AGM Partners
Miroslav Cák. Foto – AGM Partners

Špecialista na verejné obstarávanie a partner advokátskej kancelárie AGM Partners Miroslav Cák vraví, že ak prejdú navrhované zmeny vo verejnom obstarávaní, ktoré videl a o ktorých už hovoril premiér Igor Matovič s vicepremiérom Štefanom Holým, budú mať viac porazených ako víťazov.

Vláda chce, aby obce a štátne inštitúcie mohli aj väčšie zákazky dávať priamo, námietky sa budú podávať na správny súd a kompetencie Úradu pre verejné obstarávanie sa výrazne zosekajú. Návrh pripravil vicepremiér Holý (Sme rodina), zmeny majú platiť od augusta 2021.

„Asi pred dvomi rokmi prišiel Andrej Danko s tým, že chce zvýšiť finančné limity na jeden milión eur. Stal sa terčom veľmi silnej kritiky zo všetkých strán a teraz chcú zvýšiť limit pri stavebných prácach rovno na 5,35 milióna eur bez DPH,“ vraví Miroslav Cák, ktorý je verejnosti známy najmä vďaka svojej spolupráci s Nadáciou Zastavme korupciu.

Právnik pochybuje aj o tom, že nový systém prinesie výrazné zrýchlenie, lebo súdy nedokážu konať tak rýchlo, ako si predstavujú navrhovatelia zmeny.

Štátny systém referenčných cien je podľa neho dobrý nápad, ale určite nemôže nahradiť súťaž medzi firmami, ktorá teraz v mnohých prípadoch zmizne.

Premiér Matovič povedal, že nové pravidlá, ktoré pripravili, budú revolúciou vo verejnom obstarávaní. Tešíte sa na tú revolúciu?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie