Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Rokovania o obchodnej dohode medzi EÚ a Britániou sa naťahujú

Boris Johnson. Foto - TASR/AP
Boris Johnson. Foto – TASR/AP

Autor je vydavateľ portálu Euractiv.sk

  • Obchodná dohoda medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom nebude asi ani na konci mesiaca.
  • EÚ pripravuje nový obranný mechanizmus pred obchodným nátlakom Číny a Spojených štátov
  • Koronakríza zhorší sociálne nerovnosti a ohrozuje šance mladých

1. Samit európskych lídrov zrejme obchodnú dohodu s Britániou schvaľovať nebude

Rokovania o obchodnej dohode medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom už mali finišovať. Na konci budúceho týždňa sa bude konať samit európskych lídrov, ktorý mal dohodu schvaľovať. Pravdepodobne však nebude.

V sobotu sa uskutočnila videokonferencia medzi predsedníčkou Komisie Ursulou von der Leyenovou a premiérom Borisom Johnsonom. Obaja lídri podčiarkli dôležitosť dohody a vyjednávačov vyzvali na intenzívne rokovania. Zároveň priznali pretrvávajúce názorové rozdiely.

V pondelok začal Michel Barnier v Londýne ďalšie kolo rokovaní, prelom sa však neočakáva. Pôvodný deadline sa neoficiálne posunul na koniec októbra. Na ratifikáciu dohody by tak ostávali dva mesiace.

Vzťahy skomplikoval aj nový zákon, ktorý dal britskej vláde právomoc jednostranne zmeniť ustanovenia Írskeho protokolu, upravujúceho špeciálny colný režim v Severnom Írsku a pravidlá štátnej pomoci.

Porušenie Dohody o vystúpení

Dohoda o vystúpení Spojeného kráľovstva z EÚ stanovila, že Severné Írsko ostane na prechodné obdobie súčasťou colnej únie. Colné kontroly by sa tak nevykonávali na hranici medzi Severným Írskom a Írskom, ale medzi severoírskou provinciou a zvyškom Spojeného kráľovstva. Tento režim mal platiť dovtedy, kým sa nenájde náhradné technologické riešenie.

Nový zákon dal britskej vláde možnosť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie