Denník N

Ktoré reformy by vybrali experti a čo odkazujú koalícii? Odpovedá Mikloš, Draxler, Vašáková či Kažimír

Ekonómovia z Panela expertov Denníka E odpovedali na tri otázky :

Ak by bolo na vás, aké opatrenie by ste do tejto vládnej ponuky reforiem zaradili vy?

  • Ktoré opatrenie alebo aký druh opatrení, ktoré reformné menu obsahuje, považujete za málo dôležité alebo ho vyslovene neodporúčate?
  • Čo by ste odkázali politikom, ktorí teraz budú z tejto ponuky vyberať?

Odpovedá Mikloš, Draxler, Vašáková, Kažimír, Bláhová, Suďa, Haluš, Kahanec, Letovanec, Hirman, Štefanides, Melioris a Ovčarik.

Na úvod krátky výber z odpovedí panelistov:

Ivan Mikloš, ekonóm, bývalý minister financií

Vláda by sa mala sústrediť na menší počet kľúčových reforiem, ktoré zabezpečia rýchly a udržateľný ekonomický rast a dostanú nás znovu na trajektóriu dobiehania vyspelých krajín, pretože z tejto cesty sme už, žiaľ, zišli.


Juraj Draxler, vedúci Inštitútu strategických analýz SAV, bývalý minister školstva

Dokument neobsahuje v podstate žiadnu víziu. Teda trochu plastický obraz Slovenska, ako by mohlo vyzerať o pár rokov a čo presne pre to musíme urobiť. Ak napríklad hovoríme o zelenom Slovensku, žiadalo by sa povedať presnejšie, čo by to malo znamenať. Len nákup modernejších technológií na spracovanie odpadu či výmenu spaľovacích motorov za elektrické a viac investícií do železníc?


Lívia Vašáková, poradkyňa predsedu vlády pre Plán obnovy a Zelenú ekonomiku

Kľúčová na Pláne obnovy a odolnosti bude jeho implementácia tak v oblasti reforiem, ako aj investícií. Európska komisia dáva Slovensku reformné odporúčania už celé desaťročie a len málo sa z nich podarilo vo významnej miere realizovať.


Peter Kažimír, guvernér NBS, bývalý minister financií

Dobre, ak vybrať jedno opatrenie, tak je to vzdelanostná ekonomika.


Renáta Bláhová, daňová poradkyňa BMB Partners a prezidentka The International Fiscal Association na Slovensku

Čo by som odkázala politikom? Aby sa k práci všetkých úradníkov, ktorí na reformnom menu celé leto usilovne pracovali, vyjadrovali s rešpektom, mali by totiž s nimi mať spoločný cieľ, a to slúžiť verejnosti. Veľmi si prajem, aby diskusia o tom, čo sa z menu vyberie, bola menej mocenskou hrou a viac vecnou analýzou.


Pavol Suďa, hlavný analytik portálu Finstat.sk

Očakával by som, že v kapitole vzdelávanie bude menej „digitálnych“ fráz a detailnejšie rozpracovaná a rozpočtovaná idea „virtuálneho vzdelávacieho prostredia“. Od čias Márie Terézie je to najambicióznejšia a zároveň najužitočnejšia kvalitatívna zmena.


Martin Haluš, riaditeľ Inštitútu environmentálnej politiky na ministerstve životného prostredia

Štát by nemal dotovať napríklad spaľovne a recyklačné zariadenia na spracovanie plastov, ale vytvoriť trhové prostredie, aby vznikli samy na komerčnom princípe. Ako? Napríklad ďalším zvyšovaním poplatkov za skládkovanie.


Martin Kahanec, ekonóm, špecialista na trh práce

Na nastavenie priorít a ich realizáciu je potrebné silné líderstvo, stotožnenie sa politických elít s reformami, a aj otvorená a úprimná komunikácia s verejnosťou. To mi zatiaľ chýba asi najviac a to je aj moje hlavné odporúčanie politikom: zhostite sa tejto svojej kľúčovej úlohy!


Miriama Letovanec, šéfka tímu Implementačnej jednotky

Úspešnej implementácii nepomôžu manažérske kurzy ani príručky. Ide tu o znalosť zákonov, práce jednotlivých rezortov, o komunikáciu s odbormi a asociáciami. Ide tu o balansovanie na hrane odbornej a politickej. Ide tu aj o hľadanie kompromisu a o schopnosť riešiť konflikty. V prípade potreby niektoré aj vyvolať.


Zdenko Štefanides, hlavný analytik VÚB banky

Z môjho pohľadu je prioritou pre reformný plán určite školstvo. Ostatné veci sú „nice to have“, ale ak sa chceme naozaj posunúť ďalej, tak komplexná reforma školstva je na prvom mieste.


Andrej Svorenčík, ekonóm na Univerzite v Mannheime

Osobne nechápem, prečo stovke odborníkov a analytikov pri písaní dokumentu ani raz neprišla kultúra a kreatívny priemysel na um. Možno to bude tak, ako v nedávnom rozhovore pre N predseda SAV charakterizoval prístup k podpore vedy na Slovensku: „Kúpim ti husle, keď sa naučíš hrať.“


Karel Hirman, energetický analytik

V prípade podpory investičných projektov v energetike by som v súlade s deklarovanou prioritou zverejnených zámerov vlády uprednostnil opatrenia na zlepšenie energetickej efektívnosti. Z nich by určite mala mať prioritu komplexná obnova verejných budov a bytového fondu.


Libor Melioris, ekonóm

V skratke, aj keby sme neurobili žiadne reformy, ale vďaka prílevu zdrojov by sa v najbližších rokoch nemuseli zvyšovať dane ani škrtať výdavky, tak bolo by to podľa niektorých špičkových svetových ekonómov v poriadku.


A teraz celé odpovede:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Panel expertov

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie