Denník N

V krajine beží revolúcia a vláda ignoruje koronavírus. Ako sa v Bielorusku farmárči právnikovi Krátkemu

Daniel Kratky. Foto - Kratky Global
Daniel Kratky. Foto – Kratky Global

Medzi slovenskými farmármi sa už pár týždňov rozpráva, že po tom, čo rodina Tkáčovcov z finančnej skupiny J&T prevzala začiatkom leta agropodniky Esin Group, aktuálne preberá aj najväčšiu domácu farmársku skupinu.

Ide o Slovenské farmárske družstvo, ktoré dal dohromady na 40-tisíc hektároch pôdy bývalý konkurzný právnik Daniel Krátký.

Krátký to však odmieta a rovnako odmieta, že by svoju skupinu predával, lebo ho oslabilo rozšírenie jeho agropodnikania do Bieloruska.

Krátko pred rozhorením protestov proti autoritárskemu režimu Alexandra Lukašenka totiž v Bielorusku kúpil dve veľké farmy hospodáriace na desiatich tisícoch hektárov pôdy.

Krátký síce priznáva, že bieloruská revolúcia mu skomplikovala podnikanie, no podľa neho iba do tej miery, že oddialila jeho tamojší ďalší rast. Pôvodne totiž vyhlasoval, že v Bielorusku chce poskupovať agropodniky so stotisíc hektármi pôdy.

Na prikupovanie ďalších bieloruských fariem si bude musieť počkať, no prvé dve mu bežia a je s nimi spokojný.

Daniel Krátký Denníku E porozprával aj o tom, ako sa mu podniká na bieloruských farmách v situácii, keď bieloruská vláda takmer úplne ignoruje celosvetovú pandémiu koronavírusu.

Medzi slovenskými farmármi sa hovorí, že Slovenské farmárske družstvo preberá rodina Tkáčovcov z J&T. Čo je na tom pravdy?

Nie je to pravda. Našu agrárnu skupinu nepredávame.

Prečo je potom od augusta novým predsedom Predstavenstva Slovenského farmárskeho družstva Peter Jagrík, ktorý bol v rokoch 2017 až 2019 vysokopostaveným manažérom a prokuristom Esin Group, ktorá od júna patrí Tkáčovcom?

Táto manažérska zmena bola v našej firme vyvolaná iba naším posunom do Bieloruska a nie vstupom nejakého nového vlastníka. Pôvodné vedenie našej agrárnej skupiny totiž odišlo riadiť bieloruskú agrárnu vetvu Belagria. Pre naše slovenské farmy sme preto hľadali nového manažéra a na trhu bol voľný práve pán Jagrík. Skončil v Esine pred pol rokom, teraz je plne naším človekom.

S finančnou skupinou J&T

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie