Denník N

Šéfkuchár Peter Janičina: Nemôžeme plakať, reštaurácie musia upraviť menu tak, aby sa jedlá ľahko odnášali

Peter Janičina. Foto N - Tomáš Benedikovič
Peter Janičina. Foto N – Tomáš Benedikovič

Stravenky sú dômyselné okrádanie malých podnikateľov v gastre, hovorí šéfkuchár bistra Shpaiza Peter Janičina.

Peter Janičina (39) je šéfkuchárom v novom bratislavskom bistre Shpaiza. S varením začínal v Škótsku, v Bratislave zakladal populárnu reštauráciu U kubistu a pracoval aj v známom Roxor Burgeri. V rozhovore hovorí:

  • čo čaká od druhej vlny pandémie,
  • ako sa v Shpaizi prispôsobili na jar a čo treba robiť dnes,
  • o našich stereotypoch o britskej kuchyni,
  • prečo Slováci milujú burgre a či nás čaká boom langošov
  • aj o tom, ako náš vzťah k jedeniu vonku pokazili stravenky.

Ako sa žije známemu kuchárovi v čase druhej vlny pandémie koronavírusu?

To môžem hovoriť jedine za seba, nie všeobecne…

…tak to skonkrétnim: ako sa žije Petrovi Janičinovi v čase druhej vlny?

To je lepšie. (smiech) Žije sa mi dobre. Podmienky, ktoré teraz prináša covid, zasahujú veľa podnikov, ale ako kuchár, ktorý varí štrnásť rokov, to nevnímam až tak dramaticky. Teda, áno, covid zasahuje do nášho biznisu, ale nevidím v tom rozdiel oproti povedzme jednému zlému letu, keď ľudia odcestovali z Bratislavy, išli na dovolenky, cestovky vypredali a v meste zrazu neboli ľudia. Súčasná situácia sa podobá takémuto „peknému“ letu.

Teraz však vláda rozhodla o zatvorení reštaurácií, s výnimkou výdajných okienok a podávania jedla v exteriéri. Čo to s vami urobí?

To netuším v zmysle zmeny podmienok a vízie budúcnosti. Jedno však viem určite. Budeme bojovať, rozumej, nebudeme plakať. Aby sme sa posunuli k nejakému užitočnému výsledku.

V čase prvej vlny ste v Rači otvárali bistro Shpaiza. Na prvý pohľad sa to nezdá ako najvhodnejší čas na otvorenie reštaurácie.

Paradoxne, nám prvá vlna pomohla. Sme startup, do povedomia ľudí sme sa snažili dostať okolo apríla tohto roka, keď platili najprísnejšie opatrenia. Zaujímavé bolo, ako nám pomohli

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Koronavírus

    Rozhovory

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie