Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Komisia navrhla nové pravidlá pre chemický priemysel, diskusia bude dlhá

Aktivisti Greenpeace v roku 2002 pred bránami Nováckych chemických závodov. Foto - TASR
Aktivisti Greenpeace v roku 2002 pred bránami Nováckych chemických závodov. Foto – TASR

Autor je vydavateľ portálu Euractiv.sk

  • EÚ pripravuje zásadnú revíziu regulácie chemických látok, čaká dlhú diskusiu.
  • Zákon o digitálnych službách bude tvrdý na veľké platformy.
  • ECB pripravuje digitálne euro, tak skoro ním však nezaplatíme.

 1. EÚ pripravuje zásadnú revíziu regulácie chemických látok

Európska komisia zverejnila návrh novej chemickej stratégie. Cieľom je nulové znečistenie vody a vzduchu nebezpečnými chemickými látkami v procese ich výroby i použitia. Nové pravidlá používania a registrácie chemických látok majú byť súčasťou takzvanej Zelenej dohody.

Európu však čaká dlhá diskusia s nejasným koncom. Predchodca návrhu – legislatíva REACH – bol odsúhlasený až v roku 2006, a to po rokoch rokovaní. Jeho implementácia trvala takmer dve desaťročia. Niektorí zástupcovia chemického sektora ju doteraz obviňujú z poškodzovania konkurencieschopnosti európskeho priemyslu a inovácií.

Na druhej strane, nemecká firma BASF, ktorá v začiatkoch procesu varovala, že regulácia zapríčiní stratu pracovných miest, v roku 2012 pripustila, že značné investície do REACH sa v konečnom dôsledku oplatili.

Čo Komisia navrhuje

Hlavným cieľom stratégie je zvýšiť ochranu zdravia a životného prostredia pred negatívnymi vplyvmi niektorých chemických látok. To znamená úplný zákaz alebo postupné nahrádzanie tých látok, ktorých škodlivosť už poznáme, a efektívnejší skríning nových pri ich uvádzaní na trh.

Komisia chce postupne vyradiť zo spotrebných tovarov látky poškodzujúce endokrinný, imunitný či respiračný systém a trvalé látky ako per- a polyfluoralkyl. Používať sa majú len v najnevyhnutnejších prípadoch, EÚ chce investovať do vývoja udržateľných alternatív.

Pri hodnotení rizík sa má brať do úvahy aj kokteilový efekt – vplyv dlhodobého vystavenia širokému mixu chemických látok z rôznych zdrojov na životné prostredie a ľudské zdravie. Producenti aj spotrebitelia by mali dostávať presnejšie informácie o chemickom zložení a bezpečnosti používania.

Podľa Komisie je sprísnenie zdravotných a environmentálnych regulácií príležitosťou na inovácie. EÚ by mala vytvoriť kritériá jednoduchšieho posudzovania bezpečnosti a udržateľnosti a posilniť financovanie výskumu a vývoja, ale aj komercializácie nových, bezpečných chemických látok.

Európska únia je druhým najväčším producentom chemikálií s 16,9 % podielom na globálnom trhu. Ambíciou je presadiť európske pravidlá aj medzinárodne.

Prečo je to dôležité

Chemický priemysel za

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Európska únia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie