Denník N

Pre cestovky štát chystá inú pomoc, tvrdia, že peniaze z úveru čerpať nemôžu

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Hoci vláda v stredu predstavila balík kompenzačných opatrení pre podnikateľov zasiahnutých dosahmi pandémie Prvá pomoc +, jedna skupina podnikateľov v cestovnom ruchu v ňom pomoc pre seba nenašla.

Predstavená pomoc sa podľa toho, čo prezentovali členovia vlády, síce týka aj turizmu, ale len domáceho cestovného ruchu, teda napríklad tuzemských hotelov, reštaurácií či sprievodcov.

Minister dopravy a výstavby Andrej Doležal ku kompenzačným schémam Prvej pomoci+.  Foto – TASR

Cestovné kancelárie, ktoré organizujú zájazdy do zahraničia, ale ani tie, ktoré predávajú aj pobyty na Slovensku, stále nevedia, ako a či im štát hodlá pomôcť. Tvrdia pritom, že sa im tržby oproti vlaňajšku a aj očakávaniam na tento rok pre pandémiu prepadli o 90 až 95 %.

„Od začiatku som to vnímal tak, že sa tento týždeň predstavovala pomoc domácemu cestovnému ruchu, a preto sa mi zdalo logické, že tam cestovné kancelárie (CK) nie sú. Zástupcov cestoviek však vypočuli na ministerstve dopravy, našu požiadavku uznali a momentálne sa hľadá mechanizmus, ako pomôcť aj cestovným kanceláriám,“ povedal šéf CK Turancar Pavol Komora.

To, že pre cestovky nový balík pomoci určený nebol, potvrdil na základe zverejnených informácií šéf Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes. Vraví však, že pre ne by mala byť určená iná schéma pomoci, na ktorej momentálne pracuje ministerstvo dopravy.

To uviedlo, že registruje žiadosti cestovných kancelárií a agentúr o pomoc. Dodáva, že ich v žiadnom prípade nechce vynechať zo schémy pomoci pre segment cestovného ruchu.

„Spôsob a formu pomoci je

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Problémy cestoviek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie