Denník N

Milan Krajniak: Môžete s nami nesúhlasiť, kritizovať nás, ale nejakú predstavu a vôľu naozaj meniť veci máme

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister práce a sociálnych vecí a podpredseda hnutia Sme rodina Milan Krajniak dáva najavo, že on a jeho strana nemienia strane OĽaNO a ministerstvu financií prenechať iniciatívu v pláne na čerpanie peňazí z fondu obnovy a špeciálne v zmenách dôchodkového systému.

Kritizuje vládne analytické tímy, ktoré podľa neho vydávajú za požiadavky Európskej únie aj veci, ktoré od nás v skutočnosti nik nevyžaduje.

Navrhuje prudko, až o šesť percentuálnych bodov, znížiť odvody z práce a použiť na to až polovicu peňazí určených pre Slovensko z fondu obnovy. Tvrdí, že sa to dá, lebo o niečo podobné sa podľa neho snaží aj Francúzsko.

Krajniak nahlas spochybňuje tézu, že hlavná časť reformných peňazí by mala ísť na školstvo. Teraz podľa neho treba zvýšiť atraktivitu našej ekonomiky a dať ľuďom viac peňazí v čistom.

Ministra financií Hegera tento týždeň Krajniak zaskočil tým, že do predbežného návrhu ústavného zákona o dôchodkoch vložil aj koncept, podľa ktorého časť odvodov platia ľudia priamo svojim rodičom v penzii. Na tom už pre Krajniaka pracuje bývalý minister vnútra Vladimír Palko.

Rozhovor poskytol v momente, keď vláda predstavila zvýšenie pomoci podnikateľom, ktorých podnikanie postihne druhá vlna epidémie. Jej jadrom je pomoc už známa z prvej vlny, ktorá však je rozšírená aj na ľudí s viacerými príjmami, ale predovšetkým je o polovicu vyššia, ako mohla byť doteraz.

Sú dve možné vysvetlenia, prečo ste sa rozhodli zvýšiť objem pomoci podnikateľom. To prvé je, že dnes sme už v druhej vlne a firmy sú na tom horšie, lebo vyčerpali rezervy. Druhý možný dôvod je ten, že možno uznávate, že ste urobili chybu, že ste pomoc nedvihli koncom jari, keď vás na to vyzval aj ekonomický krízový štáb, aj zamestnávateľské zväzy.

Pomoc dvíhame preto,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Milan Krajniak

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie