Denník N

Posielate učiteľke hotovosť za pomôcky po deťoch? Pribudne nová možnosť, ako sa na ne poskladať

Payme prinesie možnosť poslať peniaze bez toho, aby človek musel vyťahovať peňaženku alebo kartu. Ilustračné foto - JumpStoryy
Payme prinesie možnosť poslať peniaze bez toho, aby človek musel vyťahovať peňaženku alebo kartu. Ilustračné foto – JumpStoryy

Od budúceho roka všetky veľké banky sprístupnia klientom službu payme, ktorá umožní vypýtať si peniaze na účet jedným linkom trebárs cez čet či mail. 

Aj keď si niektoré školy s posielaním peňazí od rodičov dávno poradili a minimalizujú aj zelené šeky, s ktorými treba ísť na poštu, sú školy, kde stále funguje obálková pošta. „V hotovosti. Na účet som to ešte neskúšala,“ reaguje učiteľka na otázku rodičov o možnostiach platby. Pritom pozná mailové či telefónne kontakty na rodičov a údajmi k bezhotovostnej platbe by mohla zjednodušiť život im aj sebe.

Na budúci rok si budú môcť nielen v školách osvojiť nový nástroj. Slovenská banková asociácia (SBA) predstavila službu payme, ktorá umožní zdieľať informácie o platbe pomocou poslaného linku. Na jej využívanie nebude treba žiadnu špeciálnu aplikáciu. Službu payme by do svojich internetbankingov a mobilných aplikácií mali ešte do konca tohto roka zapracovať v Slovenskej sporiteľni, vo VÚB (v mobile až v prvom kvartáli budúceho roka) aj v ČSOB. Tatra banka je pripravená už teraz.

Ako to bude fungovať:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie