Denník N

Ak nespálime taliansky rádioaktívny odpad, hrozí 10-miliónová pokuta

Jadrová elektráreň V1 v Jaslovských Bohuniciach. Archívne foto - TASR
Jadrová elektráreň V1 v Jaslovských Bohuniciach. Archívne foto – TASR
  • Javys konečne prezradil, o aké peniaze ide pri spaľovaní talianskeho rádioaktívneho odpadu: Očakávané tržby = 26 miliónov, zisk = 5 – 8 miliónov.
  • Štátna firma teraz tlačí na vládu, aby ju neblokovala, lebo keď biznis padne, sankcie môžu byť do 10 miliónov. 

Slovensko sa za druhej vlády Smeru zaviazalo, že spáli 865 ton talianskeho rádioaktívneho odpadu.

Neboli na to vybudované kapacity a nikto ľuďom nevysvetlil, aký má tento biznis a celkovo spracovanie zahraničného odpadu pre krajinu význam. Rovnaký taliansky odpad už začali spaľovať Rakúšania, ale potom s tým skončili po námietkách verejnosti.

Aj u nás sa k moci dostali politici, ktorí chceli v minulosti spaľovanie cudzieho rádioaktívneho odpadu úplne zakázať.

Nešťastné je, že štátna Jadrová a vyraďovacia sústava (Javys) už minula 20 miliónov eur na nové zariadenia, ktoré majú umožniť aj spracovanie zahraničného odpadu.

Doteraz Javys nepovedal ani jedno číslo, ktoré by dokazovalo, že zahraničné aktivity majú veľký ekonomický zmysel.

Až minulý týždeň generálny riaditeľ firmy Pavol Štuller na osobnom stretnutí Denníku E prezradil, o aké sumy tu ide.

O čom je zmluva

  • Javys podpísal zmluvu s talianskou štátnou firmou Sogin v roku 2015.
  • Jej celková hodnota je 37 miliónov, z čoho Javys má dostať 26 miliónov a zvyšok iná talianska firma.
  • Pôvodný odhad zisku bol podľa riaditeľa firmy Pavla Štullera 5 – 8 miliónov.
  • Ak teraz celý kontrakt padne, hrozia celkové sankcie až do výšky 10 miliónov.

Problém je, že Slováci nevedia zmluvu dodržať bez novej spaľovne. Všetok taliansky odpad sa má spáliť a vyviezť zo Slovenska do konca roka 2023. Z celkového množstva 865 ton stihli spracovať len zhruba 10 percent.

Javys má teda v ďalších troch rokoch podľa zmluvy povinnosť Talianom spracovať 250 ton ročne. Stará spaľovňa však stíha spracovať len asi 130 ton a táto kapacita musí stačiť na všetok domáci aj zahraničný odpad, nielen na jeden kontrakt s Talianmi.

V tomto momente podľa Javysu nie je jasné, aké sankcie hrozia za prekročenie termínu.

Scenár s väčšou pokutou

Scenár s vysokou 10-miliónovou pokutou by nastal, ak by sa spaľovanie zahraničného rádioaktívneho odpadu na Slovensku úplne zakázalo. Takýto zákaz sa v minulom volebnom období neúspešne pokúsila dostať do zákona v zásade celá súčasná koalícia.

SaS a Sme rodina zmenili názor a tento biznis už podporujú. OĽaNO a Za ľudí názor nezmenili, ale ani nejdú do parlamentu s návrhom zákona, ktorý by išiel proti záujmom ich koaličných partnerov.

Cudzí rádioaktívny odpad sa teda spaľovať stále môže, ale tento stav je veľmi krehký a závisí od nastavenia verejnej mienky.

Scenár s menšou pokutou

Ak sa aj spaľovanie zahraničného odpadu nezakáže, stále hrozí, že Javys nedostane v krátkom čase povolenie na uvedenie nových zariadení do prevádzky.

Nové technológie majú napríklad umožniť, aby sa maximálna kapacita spaľovania a lisovania zvýšila na dvojnásobok. Zámer je už vo finále posudzovania vplyvov na životné prostredie. Čaká sa na definitívny súhlas ministerstva životného prostredia.

Jeho šéf Ján Budaj (OĽaNO) je však striktne proti spaľovaniu zahraničného rádioaktívneho odpadu a nie je vylúčené, že projekt Javysu ešte zabrzdí alebo zastaví.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Hrozí veľké zdržanie

Ak by Budaj povolenie pre projekt nedal, nastal by druhý scenár – zahraničný odpad by sa v Javyse spracovával naďalej, ale pomalšie. V takom prípade by odpad z Talianska nespracoval za tri roky, ale možno za desať.

Šéf Javysu hovorí, že nevie, aké sankcie by z toho vyplývali. Museli by o tom rokovať s talianskou firmou Sogin, ktorá môže trvať na striktnom uplatnení sankcií alebo v niečom ustúpi, lebo bude rada, že sa odpadu konečne zbaví.

Nie je teda vylúčené, že Javys nakoniec na talianskom odpade nič nezarobí.

Javys chce robiť biznis

Odpad pochádza z jadrovej elektrárne Caorso, ktorú Taliani vyradili po havárii v Černobyli a následnom referende. Na spracovanie čaká už približne 30 rokov. Pôvodne sa oň mali postarať Rakúšania, ktorí však napokon spoluprácu ukončili pre odpor verejnosti.

Taliansky odpad je pre Javys prelomová záležitosť. Treba si pripomenúť, že štátna firma vznikla na to, aby sa postarala o bezpečné vyradenie odstavených jadrových elektrární v Jaslovských Bohuniciach. Ľudia to akceptovali ako nevyhnutnosť.

Javys sa však už niekoľko rokov snaží podnikať aj v zahraničí. Hovorí, že vďaka novým klientom si vystačí s o niečo menšími dotáciami z verejných zdrojov. Doterajšie zahraničné zákazky boli v porovnaní s celkovými výnosmi Javysu veľmi malé.

26-miliónová talianska zákazka je už úplne niečo iné. Javys verí, že to je vstupenka na medzinárodný trh.

Európa vyraďuje jadro

Oblasť vyraďovania jadrových zariadení v Európe má veľkú perspektívu. Po haváriách v jadrových elektrárňach Černobyľ a Fukušima viaceré európske krajiny postupne zatvárajú svoje jadrové elektrárne. Nemecko chce tie svoje odstaviť do konca roka 2022. Stavby bude treba búrať, techniku a rôzne materiály lisovať, pretavovať a spaľovať.

Javys to chápe ako svoju veľkú príležitosť. Akurát neexistuje spoločenský konsenzus na tom, že má štátna firma takýto biznis so zahraničím robiť a či to bude pre ňu a pre krajinu prínosné.

Javys argumentuje, že zahraničný odpad na Slovensku nezostáva, len sa spracuje a vyvezie naspäť. Zákon totiž hovorí, že množstvo rádioaktivity, ktoré sa dovezie, sa následne musí aj vyviezť.

Odporcovia tomu neveria a hovoria, že na Slovensku predsa len niečo z dovezenej rádioaktivity zostáva.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika

Teraz najčítanejšie