Ekonomický newsfilter: Sme v situácii, keď lockdown je menej zlé riešenie
Dobrý deň,
ak už vám nedokážeme priniesť dobré správy, radi by sme vám dali aspoň informácie, ktoré budú platiť dlho. Bohužiaľ, dnes to nemožno ani náhodou povedať ani o tom najpodstatnejšom – kedy a do akej miery sa vráti normálny život aspoň na úrovni, ktorú sme mali v lete.
Dnešný Ekonomický newsfilter má 1050 slov, čo sú zhruba 4 a pol minúty čítania. Pripravil Konštantín Čikovský.
1. Lockdown má väčšiu šancu ako celonárodné testovanie
Slovensko s veľkou pravdepodobnosťou čaká lockdown. Rovnako ako na jar sa teda môže uzavrieť väčšina prevádzok a činností, ktoré nie sú nutné pre bezpečnosť, zdravotníctvo a dodávky energií či potravín.
- Predseda vlády Igor Matovič o tejto možnosti včera hovoril aj verejne, nič však nie je isté.
- Lockdown by pravdepodobne nahradil plošné testovanie, vláda by neprikázala aj jedno, aj druhé.
- Dôvod, prečo vláda zvažuje zastaviť plán plošného testovania, sú kvalifikované názory, že štát takú akciu za taký krátky čas nedokáže zorganizovať a jej efekt by bol aj krátkodobo minimálny.
Čo sa (zrejme) bude diať:
Vláda sa cez víkend pokúsi zorganizovať plošné antigénové testovanie na Orave a v okolí Bardejova. Ak by prebehlo bez problémov, ešte to môže ministrov podporiť v myšlienke predsa len celonárodné testovanie uskutočniť.
Pravdepodobnejšie je, že ministri budú v najbližších hodinách rokovať skôr o tom, aký tvrdý má byť lockdown, či sa má začať už v pondelok, a či má trvať 3 týždne alebo iný čas.
Ak budeme postupovať rovnako ako Česko, vláda nevydá príkaz na zatváranie priemyselných firiem. Postihnuté tak budú najmä mnohé obchodné prevádzky a podniky, ktorých zamestnanci zostanú doma s malými deťmi.
Jeden citát o názoroch priemyslu na kroky vlády: „Chýba mi, že vláda dopredu nepovie, čo bude po celoštátnom testovaní nasledovať. Nevieme, ako sa budeme správať podľa takých a ako podľa iných výsledkov. Musíme mať scenáre, a nie že až po výsledkoch sa bude dumať, ako ďalej,“ hovorí Branislav Cvik, spolumajiteľ pivovaru Urpiner.
2. Reštaurácie riešia, čo ešte smú a čo už nie