Denník N

Nemôžete sa vrátiť k tomu, ako vyzerala vaša ekonomika vo februári, hovorí šéfekonómka EBOR

Beata Javorcik. Foto - Globsec
Beata Javorcik. Foto – Globsec

V socialistických krajinách boli menšie predsudky voči ženám, ktoré chceli byť matematičkami a vedkyňami, tvrdí Beata Javorcik z Európskej banky pre obnovu a rozvoj (EBOR). Vzdelávanie by podľa nej malo tvoriť základ obnovy spolu s investíciami do zelenej ekonomiky.

Javorcik vystúpila pred dvoma týždňami v diskusii na konferencii Tatra Summit na Štrbskom Plese.

V rozhovore sa dozviete aj:

  • ako home office znevýhodňuje ženy oproti mužom,
  • v čom by mali byť priority našej ekonomickej obnovy a prečo sa nemáme pokúšať stavať ju na rovnakých základoch, na ktorých fungovala pred pandémiou,
  • prečo sa nevyhneme zavedeniu uhlíkových daní,
  • ako presvedčiť firmy, aby začali brať klimatickú zmenu vážne,
  • a že časť ľudí pre zatváranie neekologického priemyslu príde o prácu, no musia vedieť, že sa o nich postaráme.

Na Tatra Summite ste viackrát hovorili o význame vzdelávania pri obnove ekonomiky. Prežili ste veľkú časť života na školách, nielen ako študentka, ale aj ako učiteľka. Prednášali ste aj na oxfordskej fakulte Christ Church, ktorá sa preslávila halou, kde sa nakrúcali scény z Harryho Pottera. Ako veľmi sa realita podobá na film?

Táto hala je z obdobia Tudorovcov. Študenti fakulty sa tu stretávajú pri jedle trikrát denne. Večera je formálnym podujatím, je nutné sa na ňu riadne obliecť, čo znamená prísť v talári. Naozaj to trochu pripomína zábery z Harryho Pottera. Počas večere sú prítomní aj členovia profesorského zboru, ktorí rovnako ako vo filme sedia za vrchstolom.

Večera začína čítaním modlitby v latinčine. Keď tam prichádzate prvýkrát, máte pocit, že ste sa nejakým tunelom vrátili do minulosti. Je to veľké privilégium.

V diskusii ste hovorili aj o tom, že rodové rozdiely vo vzdelávaní sú v bývalých socialistických krajinách menšie než na Západe. Ako je to možné?

V mnohých západných krajinách sa automaticky predpokladá, že dievčatá nie sú rovnako nadané v matematike a prírodných vedách ako muži. Samotní učitelia ich odrádzajú od toho, aby sa vydali na vedeckú dráhu.

Napríklad na spomínanej fakulte v Oxforde, kde som bola súčasťou prijímacej komisie, sme mali neustále problém s prijímaním študentiek. Jednou z podmienok totiž bolo mať A-level skúšku z matematiky (obdoba maturitnej skúšky z rozšírených vedomostí v danom predmete vo Veľkej Británii – pozn. E).

V socialistických krajinách takáto predpojatosť voči ženám a ich matematickým schopnostiam neexistovala. Rodová rovnosť bola jednou z myšlienok, ktoré socialistický blok propagoval. Spomeňme si napríklad na ženy, ktoré vo filmoch šoférujú traktor, ženy doktorky a podobne.

Ako sa to prejavuje dnes?

To, že dievčatám sa nevtĺkalo, že sú horšie v matematike, spôsobilo, že slobodnejšie rozmýšľali o tom, čo dokážu. Dnes to vidíme napríklad v porovnaní výsledkov chlapcov a dievčat v bývalom západnom a východnom Nemecku. Vo východnom sú rozdiely v skóre oveľa menšie, dievčatá sa približujú chlapcom.

Čo je Európska banka pre obnovu a rozvoj

European Bank for Reconstruction and Development  (v angličtine skratka EBRD) bola založená v roku 1991 na pomoc ekonomikám v postkomunistických krajinách. Slovensko sa stalo jej členom po osamostatnení v roku 1993. Napriek jej názvu sa pôsobenie banky odvtedy rozšírilo do štyroch desiatok krajín vrátane strednej Ázie a južného a východného Stredozemia. Pomáha najmä súkromnému sektoru, požičiava peniaze, garantuje pôžičky, prípadne priamo majetkovo vstupuje do podnikov. Veľkú časť jej práce tvorí poradenstvo. Sídlo má v Londýne. Šéfekonómka má kľúčovú úlohu pri tvorbe stratégie, jej tím sleduje mikro- a makroekonomické dáta a predpovedá budúci vývoj ekonomík.

Na platových rozdieloch to však až tak nevidno.

Platové rozdiely sú problémom vo východných aj v západných krajinách, dokonca aj v takom Nórsku.

Jedna profesorka z Harvardu urobila veľmi zaujímavý výskum v Spojených štátoch. Zistila, že v povolaniach, kde je nutné odpracovať viac hodín týždenne, napríklad v advokácii, sú platové rozdiely medzi mužmi a ženami vysoké. Zatiaľ čo v profesiách, kde na počte odpracovaných hodín záleží menej, ako napríklad vo farmácii, sú nerovnosti menšie.

Vysvetliť sa to dá tým, že pre ženy je oveľa náročnejšie pracovať šialene dlho a mať popritom rodinu. Potom to vedie k tomu, že sa takýmto pozíciám vyhýbajú a robia radšej konzultačnú prácu alebo si zakladajú vlastné malé firmy.

Okrem toho ste v diskusii spomínali aj riziká, ktoré pre ženy predstavuje home office. V čom je problém?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Globsec

Klimatická kríza

Plán obnovy EÚ

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie