Denník N

Chceme dlhšie žiť? Neponáhľajme sa do dôchodku!

Ak Slovensko dnes patrí medzi stredne bohaté krajiny, najneskôr o desať rokov budeme musieť posúvať odchod do dôchodku na vek dnes bežný v Holandsku či na severe Európy

Autor je výkonný riaditeľ Americkej obchodnej komory

O pár týždňov, ale možno aj mesiacov, spoznáme meno amerického prezidenta na ďalšie štyri roky. Ten súčasný je v mnohých aspektoch výnimočný, ale v jednom môže byť už čoskoro prekonaný. Donald Trump je prvým americkým prezidentom, ktorý nastúpil do úradu (v roku 2017) vo veku 70 rokov, ale jeho aktuálny protikandidát Joseph Biden je ešte o štyri roky starší a čoskoro oslávi už svoje 78. narodeniny. A tak sme svedkami situácie, keď o prezidentský úrad najmocnejšej krajiny sveta súperia dvaja historicky najstarší prezidentskí kandidáti.

Pre našu ďalšiu úvahu je nutné pripomenúť, že americký prezident nie je čestná funkcia, ale práca na viac než plný úväzok s potrebou konštantne vysokého nasadenia (nielen počas predvolebnej kampane) a so zodpovednosťou, ktorú si radový občan dokáže predstaviť len veľmi ťažko.

Apropo, nie všetci z nás si pamätajú, že vek a fyzická kondícia najvyšších predstaviteľov Sovietskeho zväzu vyvolávali v našom časopriestore pred menej než štyridsiatimi rokmi veľa otáznikov a vtipov. Pripomeňme si teda, že Leonid Iljič Brežnev zomrel v úrade pred dovŕšením 76 rokov, Jurij Vladimirovič Andropov vo veku nedožitých 70 rokov a jeho nástupca Konstantin Ustinovič Černenko vekovo prekonal svojho predchodcu iba o tri roky. Obdobne u nás boli Gustáv Husák, ktorý bol nútený odstúpiť z úradu vo veku 76 rokov, či Ludvík Svoboda – v úrade do svojich 80 rokov.

Starnúci ľudia sú jediný rastúci prírodný zdroj

Za posledné

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie