Denník N

Jaguar Land Rover sa chystá stavať fabriku v Nitre

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Vláda už podpísala s automobilkou z Veľkej Británie dokument, v ktorom sa píše o tom, že sa v Nitre postaví nová, na Slovensku už štvrtá automobilka.

Aktualizované 10:30

Na Slovensku by mohla od roku 2018 pribudnúť nová automobilka. Premiér Robert Fico po dnešnom mimoriadnom rokovaní vlády oznámil, že vláda podpísala s britskou spoločnosťou Jaguar Land Rover memorandum o zámere postaviť závod v Nitre.

„Slovensko je atraktívnou krajinou na investície v oblasti automobilového priemyslu,“ povedal po mimoriadnom rokovaní vlády premiér. Dokument, ktorý vláda s automobilkou podpísala, podľa Fica robí zo Slovenska lokalitu, ktorú Briti preferujú na výstavbu nového závodu.

List v podobnom duchu, ako bol oznam vlády, už dostali aj zamestnanci spoločnosti Jaguar Land Rover. „S vládou Slovenskej republiky sme podpísali dokument o možnom zámere vybudovať závod v Nitre. Slovensko so svojím rozvinutým automobilovým priemyslom, vrátane tamojšej výroby modelov Audi či Porsche, je atraktívnou príležitosťou na rozvoj,“ píše automobilka v liste zamestnancom.

Videokomentár: Oplatí sa Slovensku príchod Land Rovera? (Martina Pažitková)

Dnes informáciu o plánovanej investícii na Slovensku automobilka potvrdila aj v tlačovej správe, ktorú zaslala médiám. Píše sa v nej, že závod u nás by mohol mať ročnú výrobnú kapacitu až 300-tisíc vozidiel.

„Predpokladá sa, že prvé autá zídu z výrobnej linky v roku 2018,“ píše Lisa Palmerová zo spoločnosti Jaguar Land Rover.

Jaguar Land Rover

  • patrí do indickej skupiny Tata
  • vlani vyrobil asi 450-tisíc áut
  • výrobu plánuje rozšíriť na milión vozidiel ročne
  • v poslednom finančnom roku jej zisk pred zdanením vzrástol na 2,6 miliardy libier, čo bol dvojnásobok výsledku z doby pred štyrmi rokmi.  Zdroj: ČTK 

Automobilka dôkladne analyzovala možné lokality v Európe, USA a v Mexiku, kde by mohla postaviť nový závod. V prospech Slovenska podľa nej hovorí silná sieť dodávateľov a dobrá logistická infraštruktúra.

Poľsko, ktoré sa v posledných fázach považovalo za favorita, podľa ČTK uviedlo, že Slovensko vyhralo vďaka vysokej štátnej podpore, ktorej výšku Varšava dorovnať nechcela. „V záverečnej fáze Slováci ponúkli veľmi vysokú úroveň priamej štátnej podpory. Podľa našich kalkulácií nebola taká úroveň podpory pre nás prijateľná, pretože by znamenala, že zisky a náklady si obe strany nerozdelia rovnakou mierou,“ uviedlo podľa agentúry Reuters poľské ministerstvo hospodárstva.

Podrobnosti o tom, koľko ľudí by presne mohol nový závod zamestnať a akú prípadnú investičnú pomoc by mohol žiadať od štátu, aby na Slovensko prišiel, zatiaľ nie sú známe.

Podľa portálu aktuality.sk má ísť celkovo o investíciu za viac ako 1,3 miliardy eur. Tvrdí, že prácu by vďaka investícii mohlo nájsť zhruba 6000 ľudí – vrátane tých, ktorí by sa zamestnali v subdodávateľských firmách.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie