Denník N

Nie je jedno, ktorú banku máte. Platiť na webe sa bude inak, trochu komplikovanejšie

Ilustračné foto - JumpStory
Ilustračné foto – JumpStory

Ak budete budúci rok nakupovať na webe, zaplatíte komplikovanejšie. Skončí sa odklad, ktorý dostali banky a platobné inštitúcie na silné overovanie klienta pri platení cez internet. Počítajte s tým, že v záujme väčšej bezpečnosti urobíte pár krokov navyše, bude treba ďalšie aplikácie, heslá alebo biometrické overovania. 

  • Nie je jedno, v ktorej banke máte účet. Doteraz banky temer jednotne overovali platby prostredníctvom 3D Secure, teda cez poslanú SMS. Od budúceho roka budú používať odlišné metódy (prehľad nižšie v texte), ktoré nebudú rovnako pohodlné.
  • Niektoré banky budú od vás chcieť používať novú aplikáciu, iné vám pridajú nové heslá alebo vás pri platbe presmerujú do mobilnej apky.
  • Koniec roka je len dedlajn, do ktorého musia banky zmenu urobiť, niektoré ich už zavádzajú. Ak vám napríklad už teraz tlačia novú aplikáciu na generovanie hesiel, súvisí to práve s povinnosťami, ktoré im vyplývajú z európskej smernice o platení.
  • Platby prostredníctvom tlačidiel Apple Pay alebo Google Pay sa nezmenia, silné overenie už spĺňajú.

Čo sa deje: Už minulý rok na jeseň mali banky (nielen slovenské, ale všetky v EÚ) povinnosť zaviesť silné overovanie klienta pri platení tak, aby sa zvýšila bezpečnosť. Nie je to preto, že by sa doterajšie spôsoby začali javiť ako nebezpečné, ide o povinnosť vyplývajúcu z európskej smernice o platení (PSD2 Payment Services Directive 2).

Európske banky sa na nové pravidlá pripravovali, no vlani v lete Európsky orgán pre bankovníctvo vydal usmernenie, z ktorého vyplynulo, že ich riešenia v žiadnej krajine nestačili. Dostali odklad, ktorý sa skončí v závere tohto roka. „Potom už musia spĺňať podmienky na silné overenie klienta, žiadne dodatočné odklady nebudú,“ hovorí Národná banka Slovenska (NBS).

O čo ide: Silné overovanie klienta, takzvané SCA (Strong Customer Authentication), hovorí, že klient musí byť vždy overený aspoň dvomi z troch faktorov. Tieto tri faktory sú: niečo, čo klient vlastní, niečo, čo vie, a overenie, kým je. A to aj pri prihlasovaní, aj pri platení.

Na Slovensku aj v mnohých iných štátoch bolo doteraz

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie