Vegeburgery prežili útok agrárnej loby, rastlinné jogurty a syry však možno zmenia názvy
- Európsky parlament hlasoval o zákaze používať „mäsové” názvy, ako burger, párok, klobása, steak či rezeň, pre potraviny, ktoré nie sú živočíšneho pôvodu.
- V hre bol aj zákaz používať názvy odvodené od mliečnych výrobkov – napríklad jogurt alebo syr.
- Kým európske poľnohospodárske združenia boli za, spotrebiteľský prieskum ukázal, že ľuďom názvy neprekážajú ani ich nepletú.
- „Mäsové” názvy pomáhajú ľuďom určiť, ako majú s rastlinným výrobkom narábať. Môžu tak uľahčiť prechod na ekologickejšie stravovanie.
Chov hospodárskych zvierat a neekologické poľnohospodárstvo spôsobujú ekologické problémy a prehlbujú klimatickú krízu. Čoraz viac ľudí si to podľa prieskumov nielen uvedomuje, ale mení podľa toho aj nákupné správanie a jedálny lístok – stávajú sa z nich vegetariáni a vegáni.
Pre tradičné poľnohospodárstvo je to problém, ktorý sa minulý týždeň naplno prejavil pri hlasovaní v Európskom parlamente. Poslanci dostali návrh vynovenej spoločnej poľnohospodárskej politiky a s ním niekoľko doplňujúcich návrhov. Týkali sa používania názvov ako napríklad burger, párok alebo klobása na označovanie potravín a jedál, ktoré sú rastlinného pôvodu alebo z umelých náhrad mäsa.
Zákaz používať „mäsové” názvy platí vo Francúzsku od začiatku tohto roka. V niektorých amerických štátoch prešla podobná legislatíva.
Nerobte z nás hlupákov, odkazujú spotrebitelia
Agrárne združenia tvrdia, že nazývať výlučne rastlinný produkt burgerom či párkom spotrebiteľov mätie. „V praxi sa bude týmto spôsobom predchádzať situácii, keď si spotrebiteľ kúpi v dôsledku zavádzajúceho označenia produkt, o ktorý nemal pôvodne záujem,” tvrdí výkonná riaditeľka Slovenského zväzu spracovateľov mäsa Eva Forrai.
Väčšina spotrebiteľov to však odmieta. Prieskum Európskej spotrebiteľskej organizácie (BEUC) sa ich na to pýtal vlani v jedenástich európskych krajinách vrátane Slovenska.