Denník N

Dobrovoľníci pri testovaní dostanú odmenu, aj keď nebudú pracovať ako dohodári

Testovanie na Orave. Foto N - Tomáš Benedikovič
Testovanie na Orave. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dobrovoľníci, ktorí budú pomáhať pri celoslovenskom testovaní, nebudú pracovať na základe dohody o vykonaní práce. Štát však vyčlenil pre samosprávy peniaze, aby im mohli vyplatiť odmenu 100 eur na deň plus cestovné náhrady.

Na pilotnom testovaní na Orave a v Bardejove sa okrem vojakov a zdravotníkov zúčastnilo aj veľa dobrovoľníkov. Štát prisľúbil, že za pomoc dostanú odmenu.

Koľko to bude, dobrovoľníci ani samosprávy minulý týždeň neriešili. „Povedali sme si, že zdravie ľudí je prednejšie, peniaze budeme riešiť neskôr. Ak by financie na odmeny štát nevyčlenil, dobrovoľníkov by sme odmenili my,“ povedal nám Štefan Hij, hovorca mesta Bardejov.

Komplikácie pri odmeňovaní dobrovoľníkov

Otázku odmeny dobrovoľníkov a administratívnych pomocníkov nastolilo na pondelkovom rokovaní ústredného krízového štábu Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). „Zdôraznili sme, že potrebujeme jasné odlíšenie dobrovoľníctva od dohôd,“ hovorí Michal Kaliňák, hovorca ZMOS-u. Združenie zároveň navrhlo zvýšenie odmeny z pôvodných 70 eur na 100 eur.

Komplikácia by mohla nastať napríklad v prípade, že by starosta či primátor podpísal dohodu o vykonaní práce s obecným poslancom. Ten by potom zo zákona automaticky stratil mandát.

Na komplikácie pri odmeňovaní dobrovoľníkov upozornil aj poslanec NR SR a primátor Hlohovca Miroslav Kollár. Ak by zástupcovia samospráv podpísali s dobrovoľníkmi dohodu o vykonaní práce, znamenalo by to okrem iného veľké byrokratické problémy a peniaze navyše.

Komplexne problém vysvetlil Jozef Mihál na svojom webe. Prvým problémom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Plošné testovanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie