Denník N

Šéf štátnych teplární Lopatka: S prvým zlacňovaním tepla sme neskončili. Možnosti ďalších úspor sú všade, kam siahneme

Šéf MH Manažmentu Ľuboš Lopatka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Šéf MH Manažmentu Ľuboš Lopatka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Povolebné vedenie štátneho MH Manažmentu na čele s Ľubošom Lopatkom v polovici októbra zverejnilo, že od budúceho roka štátne teplárne zlacnia dodávky tepla od jedného až do desiatich percent. Teplárne MH Manažmentu v Bratislave, Trnave, Žiline, Martine, Zvolene a Košiciach kryjú takmer štvrtinu celoslovenskej spotreby tepla.

Lopatka v rozhovore pre Denník E vysvetľuje, že toto zlacňovanie nemusí byť posledné. Za prvý polrok práce stihlo totiž nové vedenie bývalého Fondu národného majetku v teplárňach zrealizovať iba časť mnohých možných úspor. Opravovanie predražených a neefektívnych kontraktov šestice teplární bude pokračovať.

Rovnako hovorí aj o tom, ako sa teplárne snažia udržať v plnej prevádzke aj počas náročného obdobia druhej vlny koronakrízy a o tom, ako by mohla vyzerať doprivatizácia podielov štátu v 17-tich podnikoch autobusovej dopravy naprieč celým Slovenskom.

V rozhovore sa tiež dočítate:

  • prečo je presvedčený, že táto vláda teplárne nepredá,
  • kde museli od volieb vymeniť generálnych riaditeľov už druhýkrát po sebe,
  • ako sú štátne teplárne pripravené na prípadný väčší výpadok svojich zamestnancov z celoplošného testovania,
  • koľko bude stáť rekonštrukcia kúpeľov Sliač,
  • a ako štát nedávno predal akcie Chemolaku Juraja Širokého.

V piatich štátnych teplárňach okrem Zvolenskej teplárenskej ste avizovali znižovanie cien tepla od jedného do desiatich percent. Je to výsledok ich zefektívnenia i toho, že v holdingu sa vám pre ne podarilo vyjednať nižšie ceny palív. Boli už týmto možnosti zefektívnenia teplární vyčerpané, alebo viete v ich zefektívňovaní pokračovať a ľudia môžu očakávať ďalšie zlacňovanie tepla?

Áno, môžu. V zefektívňovaní teplární sme stále len na začiatku. Možnosti ďalších úspor sú prakticky všade, na čo siahneme.

V akej miere ste museli nahrádzať dodávateľov palív inými dodávateľmi a do akej miery stačilo tlačiť existujúcich dodávateľov do výrazne nižších cien?

Zvolili sme kombináciu oboch uvedených postupov. Dôležité bolo vyslať jasný signál, že ako manažment nemáme s teplárňami žiadne osobné záujmy a nie je nám ľahostajná konečná cena tepla pre zákazníka. A rovnako sme externému prostrediu dali vedieť, že opäť začala platiť rovnosť šancí pre dodávateľov.

Výraznejšie predraženia v starších dodávateľských kontraktoch sme zistili podľa očakávaní najmä pri štiepke a uhlí.

Našou úlohou však nie je „robiť policajtov“ a zisťovať, čo z toho je dôsledkom nevedomosti, čo ľahostajnosti a čo je dokonca výsledkom zlého úmyslu. Našou úlohou je veci napraviť, a to aj robíme.

Pre budúci rok sa nám pritom podarilo znížiť ceny uhlia o 17 %, štiepky o 16 % a plynu až o 33 %. I keď pri plyne treba pre korektnosť dodať, že tu nám významne pomohol aj trh s plynom, keďže jeho ceny išli tak či tak smerom nadol.

Predsa len, bola za vyššími cenami palív iba neskúsenosť manažérov štátnych teplární, alebo mohli byť aj súčasťou nejakých podvodných schém?   

Odporúčam, aby si čitateľ odpovedal sám. Neodpustím si

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie