Denník N

Štát by mohol dať peniaze na obnovu 30-tisíc rodinných domov

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP
  • Štát by mohol prispieť na obnovu 4 až 8-tisíc rodinných domov ročne.
  • Pri výške podpory na jeden dom počíta ministerstvo dopravy a výstavby so sumou desaťtisíc eur.
  • Uprednostnené by mali byť domácnosti s nízkymi príjmami, ktoré využívajú na vykurovanie tuhé palivo a ich domy sú energeticky neefektívne.
  • Medzi podporou verejných projektov je štvrť miliardy na opustené a schátrané lokality vo vlastníctve samospráv.

Môže ísť o prvý veľký projekt boja s klimatickou zmenou na Slovensku. Okrem zníženia emisií má ukázať, že boj s globálnym otepľovaním sa aj bežným ľuďom oplatí.

Ministerstvá dopravy a výstavby, hospodárstva a životného prostredia plánujú do rekonštrukcie rodinných aj verejných budov a do revitalizácie zanedbaných lokalít investovať takmer 700 miliónov eur. Podstatná časť má ísť z fondov EÚ vrátane fondu obnovy.

Na získanie štátnej podpory v prípade rodinného domu by však nemal stačiť projekt, ktorý počíta iba so zateplením. Obnova bude musieť ísť do hĺbky a ušetriť emisie CO2.

Kto má najväčšiu šancu získať podporu?

Ministerstvá zatiaľ iba kreslia plány na papieri, detaily budú jasné do konca roka. Prioritu by však mali mať rodinné domy a ľudia s najnižšími príjmami. Tí najčastejšie trpia takzvanou energetickou chudobou.

Ministerstvo dopravy a výstavby predbežne hovorí, že do roku 2026 by sa malo obnoviť 30-tisíc rodinných domov tempom 4- až 8-tisíc ročne. Na Slovensku je vraj až polovica rodinných domov zatiaľ neobnovených. Financie by mali ísť najmä z prostriedkov vo Fonde obnovy EÚ. Aj v súčasnosti podporuje ministerstvo dopravy a výstavby obnovu rodinných domov cez dotačnú schému. Ročne je to podľa šéfa rezortu Andreja Doležala (Sme rodina) 4 až 5 miliónov ročne. Pre enormný záujem sa však vyčerpá za niekoľko desiatok minút od vyhlásenia výzvy.

Andrej Doležal v rozhovore pre Denník E začiatkom októbra povedal, že podpora pre jeden dom by po novom mohla dosiahnuť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Plán obnovy EÚ

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie