Denník N

Slovenský profesor ekonómie z Chicaga: Na Slovensku stále prevláda zdravý rozum

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jeden z najvýznamnejších slovenských ekonómov Ľuboš Pástor (46) strávil začiatok jesene na Slovensku, kde ako člen Bankovej rady Národnej Banky Slovenska pomáhal napríklad s vytváraním postojov k slovenskému plánu reforiem či oprave dôchodkového systému. Rozhovor poskytol tesne pred návratom do Chicaga, kde je na tamojšej prestížnej univerzite ako profesor kolegom aj mnohých nobelistov.

Pástor je finančník, ale dokáže rozprávať jednoducho napríklad o tom, ako mladí platia za súčasnú krízu viac ako starší, a preto podľa neho po skončení pandémie príde skôr či neskôr rýchlejší rast cien.

Myslí si, že to budú chcieť mladí, a že politici ich vypočujú a centrálne banky nebudú proti. Aj jemu sa myšlienka, že súčasné prudké zvyšovanie dlhov štátov znížime v budúcnosti skôr infláciou, ako šetrením, pozdáva viac. Doslova hovorí, že to bude medzigeneračne férové.

Pástor opakuje, že kto má teraz do čoho rozumne investovať, nech si na to pokojne požičia, kým sú úroky nízke.

Keď dostal na záver rozhovoru akoby ľahšiu otázku o tom, čo ho na Slovensku po dlhom pobyte v Chicagu prekvapilo, sám sa dostal k tomu, aký je rozčarovaný z rozdelenia súčasných Spojených štátov, ako Trumpovo prezidentovanie pomáha rastu ľavice, ktorá podľa neho najmä na akademickej pôde rozrýva americkú úctu k slobode slova či prezumpcii neviny.

Nepovie, koho by volil v amerických voľbách, ale vysvetľuje, že to nie je také jednoznačné,  ako sa to zdá vďaka tomu, aký je Donald Trump prezident.

Ako bude vyzerať svet po koronakríze?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Dôchodky a dôchodkový vek

Investovanie a úvery

Plán obnovy EÚ

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie