Denník N

Ministerstvo financií rozmýšľa, či netreba dlžníkom predĺžiť úverové prázdniny

Premiér Eduard Heger. Foto N - Tomáš Benedikovič
Premiér Eduard Heger. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo financií pripustilo, že sa zaoberá možnosťou predĺžiť odklad splátok úverov ľuďom a firmám, ktoré v dôsledku druhej vlny pandémie nebudú schopné znova splácať svoje dlhy. Najskôr však chce analyzovať dáta a zistiť, koľko prípadov to môže byť. „V tomto momente je ešte všetko otvorené,“ hovorí. 

  • Koncom roka sa obnoví splácanie úverov ľuďom a podnikom, ktorí si vybavili odklad splátok podľa lex korona už na začiatku pandémie. Maximálna lehota odkladu bola deväť mesiacov, odklad sa dá podľa platných pravidiel urobiť len raz.
  • Národná banka Slovenska (NBS) v septembri odhadovala, že koncom roka môže mať problémy so solventnosťou 7,3 percenta podnikov (bez kurzarbeitu a pomoci s nájomným by to bolo skoro 12 percent). Problém obnoviť splácanie by malo mať 9 až 12 percent domácností.

Čo sa deje: Napriek tomu, že sa pandemická situácia zhoršila a prišiel ďalší lockdown, podľa bánk sa zatiaľ nijak výnimočne nezvyšujú počty žiadostí o odklad splátok. A to ani v prípade podnikov, ani fyzických osôb, aj keď postupne stále pribúdajú.

Podľa údajov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie