Denník N

Ako vyzerá testovanie v Slovnafte: nečaká sa, jedno miesto vybaví za hodinu 90 ľudí

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Prvé hodiny testovania vo veľkých firmách ukazujú, aký rozdiel urobí precízne plánovanie a jednoznačná komunikácia.

V budovách Slovnaftu v bratislavskom Vlčom hrdle prebieha testovanie pred aj za bránami rafinérie. Pred verejným odberným miestom v závodnej jedálni sa rad ľudí ťahá niekoľko stoviek metrov. Pani, ktorá už čaká test, vyratúva: prišla o pol siedmej, testovať sa začalo o hodinu neskôr. Je desať hodín. Či je pozitívna alebo negatívna, sa teda dozvie asi tri a pol hodiny od príchodu.

Na verejnom odbernom mieste pred Slovnaftom sa vytvoril rad dlhý niekoľko stoviek metrov. Foto N – Tomáš Grečko

Tá istá procedúra zaberie za bránami Slovnaftu zhruba 30 minút. Stery a administratívu na dvoch odberných miestach tu riadi a organizuje firma. Za dva dni umožní otestovať sa všetkým zamestnancom, ktorí sa prihlásili. Záujem prejavilo 70 % z 3300 zamestnancov fabriky.

Aby sme sa mohli ísť pozrieť, ako testovanie prebieha vo výrobnej sekcii rafinérie, musíme mať aj my certifikát s negatívnym výsledkom.

Zásadný detail: vyplnené formuláre

Prvé odberné miesto sa nachádza hneď za vstupnou budovou. Autobusy stadiaľto zvyknú rozvážať zamestnancov po areáli. Oproti zastávke stoja rozložené stany a prístrešky, kde prebieha testovanie. Stany má Slovnaft vlastné, testy a certifikáty dostali od štátu.

V rade opodiaľ stojí do desať ľudí. Čakajú na testovanie, väčšina má v ruke vyplnené tlačivá.

Jedno potvrdenie o poskytnutí osobných údajov a žiadanku o vyšetrenie. Ako u lekára, len s tým rozdielom, že si ich vypísali doma alebo v práci.

Pre takých ako my, ktorí tlačivá vyplnené nemajú, sú pripravené hárky a perá. Kým ich stihneme vyplniť a nahlásiť svoje údaje, už nás volajú k stanu. Vydezinfikovať si ruky, vysmrkať sa a prečkať najnepríjemnejších desať sekúnd zákroku. „Hlavu dole. Rúško ešte nižšie. Oči otvorené,“ odporúča medik pred vykonaním steru, keď vidí, že to nerobíme správne.

Foto N – Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Slovnaftu sa podarilo na víkendové testovanie zabezpečiť 25 mladých medikov, ďalšiu dvadsiatku ľudí tvorí obsluhujúci personál. „Trúfam si povedať, že je to možno najlepší tím v štáte. Niektorí z nich majú desaťtisíce odberov pre súkromné ‚labáky‘,“ pochvaľuje si zohraný tím medikov šéf bezpečnosti fabriky Martin Demčák.

V prvej línii sú odoberači, v druhej vzorkári a v tretej vyhodnocovači. “Odoberač chytí, odoberie, vloží dnu, zavrie a podáva ďalej. Ďalší vyhodnocuje, tretí vypisuje,” vraví Demčák. Vďaka zohratosti sa im darí otestovať 90 ľudí za hodinu. Podľa prvých informácií z terénu zvládajú verejné odberné miesta za rovnaký čas otestovať najviac 60 ľudí.

Podľa Demčáka vypomáhajú aj odbernému miestu v závodnej jedálni, ktorú poskytli samospráve. “Chýbajú im tam papiere, technické veci.”

Po testovaní čakáme na výsledok spolu s ostatnými zamestnancami. Trvá to asi 20 minút. Tých, čo sú už otestovaní, je oveľa viac než ľudí v rade.

Čakáme na výsledok, rozprávame sa s vojakom

Na akciu dozerá pridelený príslušník armády. Väčšinu času len postáva opodiaľ a díva sa, ako ľuďom rozdávajú obálky s certifikátmi.

“Ak by vznikli akékoľvek problémy, či už s certifikátmi, s testami alebo s čímkoľvek počas procesu, sme schopní to koordinovať a spojiť sa s regionálnymi veliteľstvami alebo s operačným centrom,” vysvetľuje svoju úlohu podplukovník Ján Češek.

Zatiaľ žiadne problémy neboli, podniky ako Slovnaft by si podľa neho nedovolili niečo podceniť, vidno, že aj odberové tímy sú skúsené. “Je oveľa jednoduchšie si to v podniku dopredu naplánovať. Vedia, koľko ľudí majú, koľko im príde, majú aj predpripravené hárky. Je to iné, ako keď odberné miesto pre verejnosť dopredu nevie, koľko ľudí sa mu zozbiera.”

Podplukovník Ján Češek. Foto N – Tomáš Grečko

Vybavení za tridsať minút

Asi pol hodinu po príchode kričí zamestnanec v pracovnej kombinéze naše mená. Rýchla kontrola výsledkov, sme negatívni.

Čo sa stane so zamestnancami, ktorí zistia, že sú pozitívni? Aj na to má firma spracovaný protokol, podľa ktorého postupuje.

Akonáhle má zamestnanec pozitívny výsledok, je povinný to ihneď ohlásiť svojmu nadriadenému a hlavnému dispečingu. Následne je v povinnej karanténe a spustí sa interný proces vyhľadávania kontaktov.

“Začneme mapovať, kedy bol v práci za posledných 10 dní, s kým tam bol v úzkom kontakte a tých ľudí dávame hneď nabok,” vraví Demčák. Päť dní od posledného kontaktu ich firma testuje a podľa výsledku buď môžu ísť do práce, alebo zostanú ďalej v karanténe.

Po skončení karantény je zamestnanec znova testovaný buď antigénovým testom, ktorý zakúpila firma, alebo PCR testom. Demčák vraví, že antigénové testy od americkej firmy Abbott zatiaľ “chytajú” stopercentne.

Rozdávanie obálok s výsledkami testov a certifikátmi. Foto N – Tomáš Grečko

Ideme do výrobnej časti

S negatívnym výsledkom sadáme do auta, ktorým nás hovorca Slovnaftu prevezie k testovacej stanici vo výrobnej časti rafinérie.

V aute sa ozýva pípanie, nie sú to nezapnuté bezpečnostné pásy, ale GPS lokalizácia. Pohyb každého vozidla po areáli je monitorovaný.

Cesta k odbernému miestu trvá autom niekoľko minút. Areál fabriky je veľký asi ako bratislavská Petržalka. Prepletáme sa pomedzi potrubia a zásobníky a prichádzame k stanici na výrobu tepla. Z komína sa valia kúdole bieleho dymu. Z 90 % je to len vodná para, vysvetľuje hovorca Anton Molnár.

Odberné miesto sa nachádza v hasičskej zbrojnici. Na parkovisku pred ňou sú opäť rozložené prístrešky, pod ktorými administratívny personál zapisuje ľudí priamo z výroby. Je ich tu ešte menej než na stanovišti, z ktorého sme práve prišli. Väčšina testovacieho tímu len čaká, kým niekto príde.

 

Foto N – Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Do 9.30 stihli otestovať asi 320 zamestnancov. “To sú všetko výrobári, ktorí sú momentálne v zmene. Vrátia sa na zmenu a zase prídu dvaja, takto sa prestriedajú,” vraví špecialistka pre bezpečnosť Gabriela Kubányiová. Prichádzajú v hodinových blokoch podľa rozpisu, keď prídu, skontrolujú im osobné údaje, dostanú číslo, ktoré píše aj medik na test a vyhodnocovač na obálku. “My ich podľa čísla vyvolávame a dávame im priamo výsledok.”

Na oboch odberných miestach vo fabrike stihli do 13.00 otestovať 900 ľudí, jeden z nich mal pozitívny výsledok.

Firmy verzus štát: v čom je rozdiel?

Ako je možné, že pred verejným odberným miestom pred rafinériou sa čaká tri hodiny a vnútri tridsať minút?

Hlavné rozdiely by sa dali zhrnúť do štyroch bodov:

  • Minimalizovanie “papierovačiek” priamo na mieste.
  • Jednoznačné inštrukcie.
  • Riadenie náporu ľudí na odberných miestach podľa ich aktuálnej vyťaženosti.
  • Zohratý a skúsený tím ľudí.

Nebolo by fér tvrdiť, že firmy, ktoré si zabezpečujú vlastné testovanie, sú v rovnakej situácii ako armáda a samosprávy. Podniky majú na starosti rádovo jednotky odberných miest, niektoré mestá desiatky. Veľké spoločnosti majú vlastné komunikačné kanály, ktorými dokážu rozosielať a zbierať informácie. Podobne ako v bratislavskej automobilke Volkswagen aj v Slovnafte využívajú vďaka tomu kapacity odberných miest maximálne efektívne.

Treba však pripomenúť aj to, že na rozdiel od štátu, ktorý vie o testovaní dlhšie, firmy sa dozvedeli o tom, že do neho budú zapojené len pár dní dozadu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Plošné testovanie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie