Denník N

Zelená politika sa predáva, hnedá robí

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Pre voličov je čitateľnejšie, ak poslanec zdvihne ruku za znižovanie emisií ako vysvetľovať, prečo bude pridelenie dotácií prísnejšie.

Autorka je analytička INESS-u

Predminulý týždeň sa v Európskom parlamente hlasovalo o novej podobe spoločnej poľnohospodárskej politiky. Vyzerá to však, že nebude ani zelenšia, ani zázračne nezlepší konkurencieschopnosť slovenských fariem.

Nastavovanie poľnohospodárskych dotácií z Európskej únie je totiž nekonečný príbeh. To, čo má byť pomoc a podpora pre farmárov, vyvoláva skôr kontroverzie a problémy. Okrem toho, že dotácie sú lákadlom pre rôznych „dobytkárov“, poškodzujú dve prostredia – podnikateľské a životné.

Stále veľa peňazí na priame platby 

Priame platby sú dotácie odviazané od produkcie; na ich získanie je nutné vykázať len poľnohospodársku plochu, na ktorej hospodárite, alebo napríklad len zvieratá, ktoré chováte. Problémom týchto platieb na Slovensku je, že motivujú k nečinnosti.

Ak minimalizujete náklady spojené s hospodárením na pôde (napríklad len pokosíte) alebo so starostlivosťou o zvieratá, ostane vám z dotácie viac. Tento predpoklad potvrdzujú aj čísla. Chov mäsového dobytka predpokladá produkciu teliat. Tie sú ukazovateľom produktivity daného podniku.

Keď sa pozrieme do ročenky plemenárskych služieb, tak zistíme, že v sledovaných podnikoch sa na 100 kráv narodí v priemere len 67 teliat. Množstvo fariem teda chová kravy „dôchodkyne“ alebo, ak chcete, „na dovolenke“, ktoré neprodukujú ani mlieko, ani mäso. Na tieto zvieratá však môže podnik žiadať dotácie.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie