Denník N

Lyžovačka áno, žúr pod svahom nie. Rodí sa plán, ako zachrániť zimnú sezónu

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Rakúske stredisko Ischgl sa stalo v marci 2020 ohniskom pandémie koronavírusu. V „alpskej Ibize“ sa nakazili stovky ľudí vrátane mnohých cudzincov, ktorí potom vírus doniesli do svojich domovských krajín. Situáciu zhoršili aj miestne úrady, ktoré stredisko zatvorili príliš neskoro, takže vírus sa šíril dlhšie.

Problémom nebolo samotné lyžovanie, ale večierky v preplnených après-ski baroch, ktorými je toto stredisko preslávené v celej Európe.

Lyžovanie ako šport je bezpečné, lebo ľudia si počas neho prirodzene držia odstup. Trochu horšie to môže byť na lanovke alebo v rade na vlek, ale tam pomôže šál alebo šatka cez tvár.

Plán na zimnú sezónu

Slovenskí úradníci a zástupcovia biznisu dokončujú pravidlá, ktoré majú platiť v slovenských lyžiarskych strediskách v blížiacej sa sezóne. Netýkajú sa len lyžovania, ale aj hotelov, reštaurácií či wellness centier.

Tu sú základné fakty:

  • Manuál opatrení (semafor) vychádza z podkladov od prevádzkovateľov hotelov, kúpeľov a lyžiarskych stredísk, dokopy ho dáva ministerstvo dopravy spolu s rezortným hygienikom.
  • Má fungovať

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Cestovný ruch

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie