Denník N

Nový veľký výkričník. Z Arcy odchádzalo za poradenstvo násobne viac peňazí ako z iných väčších firiem

Rastislav Velič z Arca Capital. Foto N - Tomáš Benedikovič
Rastislav Velič z Arca Capital. Foto N – Tomáš Benedikovič

Výdavky na poradenstvo patria medzi prvé položky, ktoré preverujú audítori v spoločnostiach, kde vyberajú na podnikanie peniaze od iných investorov. Na prípadné odlievanie peňazí z vlastných firiem totiž podvodníkom slúžia oveľa častejšie než ľahšie kontrolovateľné platby za stroje či suroviny.

Zadlžená skupina Arca, ktorá začiatkom leta prestala investorom vyplácať vydané zmenky a dlhopisy, vlani vo svojej strešnej firme Arca Investments vynaložila na poradenstvo najmä pri akvizíciách 21,7 milióna eur. Vyplýva to z účtovnej závierky firmy.

Už na prvý pohľad je to veľmi vysoká suma. Dala by sa porovnať s celoročnými tržbami stredne veľkej firmy so stovkami zamestnancov.

Zisťovania Denníka E navyše ukazujú, že Arca dávala na právne, daňové a audítorské poradenstvo pri akvizíciách až násobne vyššie sumy ako iné podobne veľké, no i väčšie domáce investičné skupiny.

O koľko nižšie sú platby iných veľkých firiem

Arca svoje vysoké platby za poradenské služby vysvetľuje tým, že zahŕňajú aj medzinárodné právne a audítorské služby. Vlani totiž nové akvizície robila nielen v Česku a na Slovensku, ale aj v Rakúsku a Maďarsku. V minulom roku bola v akvizíciách naozaj dosť aktívna.

  • Oveľa väčšia skupina Penta však

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Arca

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie