Denník N

Slovensko už má dve lietajúce autá. Toto je príbeh AeroMobilu a AirCaru, ktorý rozdelil dávnych kamarátov

Pokusný let vozidla AirCar pri Nitre. AeroMobil zatiaľ fotku nového vozidla nezverejnil. Foto - Klein Vision
Pokusný let vozidla AirCar pri Nitre. AeroMobil zatiaľ fotku nového vozidla nezverejnil. Foto – Klein Vision

Videli sme letieť dve vozidlá, ktoré ich tvorcovia označujú za lietajúce autá. AirCar dizajnéra Štefana Kleina prerazil na CNN i Reuters, video s novým AeroMobilom si zatiaľ firma necháva pre seba. Tvorcovia oboch vozidiel veria, že ich projekt bude životaschopný.

Spojenie Štefana Kleina a Juraja Vaculíka ponúkalo všetko, čo by mal mediálne chytľavý príbeh mať. Dvaja kamaráti, ktorí sa spoznali už počas študentských štrajkov v novembri 1989, sa po rokoch znovu stretli. Hoci každý z nich sa vydal inou cestou, spojil ich sen o lietajúcom aute.

Jeho autorom bol dizajnér a športový pilot Klein, prezývaný Pipo. „Vyvíjal som ho od Nežnej revolúcie, lietajúce auto bolo súčasťou môjho výskumu na Katedre dizajnu Vysokej školy výtvarných umení,“ hovorí Klein. Konštruoval modely s rôznym dizajnom, až sa prepracoval k návrhu, ktorý by mohol fungovať.

Projekt nazval AeroMobil. Prezentoval ho na zahraničných výstavách, budil ním rozruch, avšak nie až taký, aby chcel niekto do jeho nápadu aj investovať. „Všetci si ma len vypočuli a povedali: Je to zaujímavé, držíme vám palce. Tá veta mi už liezla na nervy,“ spomínal neskôr.

Až musel prísť dávny kamarát Vaculík, ktorý založil úspešnú reklamnú agentúru. Rozumel biznisu a poskytol Kleinovi na jeho nápad prvotných 270-tisíc eur.

„Bolo to bez akéhokoľvek predloženého biznisplánu, iba po pár skiciach, ktoré Pipo namaľoval na papier. Mojou jedinou podmienkou bolo, že nebudeme stavať iba prototyp, ale postavíme fungujúcu firmu s globálnymi ambíciami, čo som si zobral na starosť ja,“ hovorí dnes Vaculík.

Minulosť: podnikateľ Vaculík a konštruktér Klein v roku 2015, keď to ešte ťahali spolu. Foto – AeroMobil

Tak znel príbeh o zrode AeroMobilu, ako ho spoznalo Slovensko a čiastočne aj svet, v rokoch 2013 a 2014. Milióny ľudí si pozreli videá, v ktorých Klein sedí v kabíne neobvyklého modro-bieleho stroja.

Šoféruje ho cestou na letisko v bežnej premávke. Na ranveji roztiahne krídla, rozbehne sa, vzlietne a ďalej už pokračuje ako lietadlo.

„Tento prototyp fungujúceho lietajúceho automobilu je absolútne ohromujúci“, „Slovák šokoval svet autom, na ktorom sa dá lietať,“ písali domáce aj zahraničné médiá.

Video: jedno z prvých videí AeroMobilu, ktoré v roku 2014 videli milióny ľudí

AeroMobil znovu lieta

Príbeh o lietajúcom aute sa uložil do kolektívnej pamäti Slovákov. Štát ho s obľubou ukazoval aj v zahraničí ako dôkaz, že Slovensko je krajina inovácií, nielen montážna dielňa.

Pokračovanie príbehu je už menej známe. Sprevádzala ho letecká nehoda, právne ťahanice, rozchod dvoch zakladateľov

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Doprava

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie