Denník N

Pred Vianocami pribudne na webe podvodníkov, pripomeňte si rady, ako sa im vyhnúť alebo dostať svoje peniaze späť

Ilustračné foto - Jumpstory
Ilustračné foto – Jumpstory

Nakupovanie darčekov pod vianočný stromček sa tento rok pre pandémiu ešte viac presunie do online obchodov. Pribudnú nováčikovia, ktorí na webe ešte nekupovali, aj preto bude číhať viac podvodníkov. Pripomíname preto základné pravidlá bezpečného nákupu i rady, čo robiť, ak vás podvedú.


1. Pozor na akcie

Ľudia majú radi akcie a zľavy, najmä ak sú obrovské. Veľké zľavy sú však zároveň signálom, že niečo nie je v poriadku. Najmä cez sociálne siete sa ľudia ľahko dostanú na stránky podvodných internetových obchodov, ktoré ponúkajú značkový tovar za podozrivo nízke ceny.

Objednaný tovar je falošný, nekvalitný a väčšinou nie je ani doručený. Ide o podvodné nezabezpečené stránky umiestnené najmä v Číne alebo Singapure, kde podvodníkom ide len o zachytenie údajov z karty a ich následné zneužitie.


2. Obchodníka si overte

Najvhodnejšie je nakupovať u overených obchodníkov, pozrite si referencie, skontrolujte, či logo zámku nie je rozlomené a stránka sa začína https://

Skúste službu Whois.net, kde si môžete skontrolovať, kedy bola stránka založená. Pokiaľ to bolo len pred niekoľkými dňami, je to podozrivé. Alebo si dôveryhodnosť webovej stránky pred nákupom preklepnite cez https://www.scamadviser.com/.


3. Pozor na odkliky zo sociálnych sietí na falošné stránky

Najmä reklamy cez sociálne siete môžu naviesť na falošnú stránku, ktorej adresa sa môže len v malom detaile – jedným-dvoma písmenami – odlišovať od adresy skutočného obchodu. Nákupom sa môžete dostať až k platobnej bráne, kde odovzdáte údaje o karte podvodníkom. Celý čas preto kontrolujte horný riadok na stránke, kde je adresa obchodníka.


4. Plaťte kartou, nie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Obchod

Ekonomika

Teraz najčítanejšie