Denník N

Prísne hygienické pravidlá a testovanie vytvárajú tony plastového odpadu, jediná možnosť je ho spáliť

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Vďaka koronakríze zažívajú plasty opäť „boom“. Obaly na jedlo aj ochranné pomôcky pre zdravotníkov sú prakticky nerecyklovateľné a končia v spaľovniach.

Bratislavská reštaurácia Menuland patrí počas pandémie k tým šťastnejším. Ani počas druhej vlny nemá menej zákazníkov, už pred jej vypuknutím totiž väčšinu predajov tvorila donáška.

Dvadsať percent zákazníkov, ktorí zvykli jesť priamo v reštaurácii, si teraz berie jedlo do práce alebo domov. Hit dnešného menu – zemiakové šúľance s makom – zabalia zákazníkovi do plastového obalu.

„To, čo sme predtým servírovali priamo u nás v reštaurácii, balíme do plastových obalov. Ich spotreba teda vrástla zhruba o pätinu,“ hovorí Juraj Valaška z Menulandu.

Vyššiu spotrebu plastových obalov hlási väčšina oslovených prevádzok. „Počet plastových obalov, ktoré objednávam za týždeň, vzrástol možno päťnásobne,“ potvrdzuje spolumajiteľ bratislavskej reštaurácie Moree Juraj Paška. „Som síce zástanca eko, ale na balenie jedla to nie je dobré,“ tvrdí.

Plastové obaly na jedlo sú po použití prakticky nerecyklovateľné. Patria do komunálneho odpadu. Ilustračné foto – TASR/AP

Hygiena a udržanie aspoň akej-takej chuťovej kvality jedla majú prednosť. Alternatívou k plastovým obalom sú krabice z prírodných vlákien, no mnohé reštaurácie ich nepoužívajú, lebo sú nepraktické a drahšie.

„Používame bežné plastové obaly, v ktorých ostane jedlo dlhšie teplé. Neúčtujeme ich. Papierové alebo ryžové ekoobaly sú drahšie a po čase sa rozmočia a rozpadnú,” hovorí Paška.

Nejde o maličkosť. Prísnejšie hygienické požiadavky

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Klimatická kríza

Koronavírus

    Odpad

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie