Denník N

Babišov investičný manažér prekonal covid a zmenil aj názor na slovenské plošné testovanie

Jozef Janov. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jozef Janov. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenský investičný manažér Jozef Janov riadi z Prahy svoju investičnú skupinu Hartenberg, ktorú založil s terajším českým premiérom Andrejom Babišom.

Výkonný šéf fondu s aktívami prevyšujúcimi 270 miliónov eur, ktorého firmy zamestnávajú viac ako 4 500 ľudí, si už v Česku prešiel aj ochorením covid-19. Denníku E opísal nielen to, ako ich biznis čelí koronakríze, ale aj priebeh svojho ochorenia.

Kedy a ako dlho ste boli chorý a aký mala u vás nákaza koronavírusom priebeh?

Koncom minulého mesiaca som musel byť v desaťdňovej karanténe. Mal som teploty do 38,5 stupňa a bolesti svalov necelé tri dni. Že som asi chorý, som zistil ráno na videoporade. Začalo sa to kašľom a nebolo mi dobre. Na porade som sa veľmi silno rozkašľal, nameral som si zvýšenú teplotu, tak som sa radšej hneď objednal na test. Vyšlo mi, že som pozitívny, a tak som sa doma rýchlo izoloval, aby som nenakazil manželku a deti. Rodina bola neskôr tiež na testoch, no našťastie nikto iný pozitívny test nemal.

V skupine Hartenberg máte aj rôzne kliniky. Pýtali ste sa svojich lekárov, ako s chorobou doma bojovať? 

Ich rady som, samozrejme, využil. Špecialistov na virológiu síce nemáme, ale naša internistka a imunológ mi radili popri liekoch na zrážanie teploty aj vitamínovú „bombu“. Po dva a pol dni som bol bez teplôt.

Najviac som sa obával kašľa, pretože som mal v minulosti často zápaly priedušiek a pľúc. Kašeľ však u mňa ustal už na druhý deň. Po teplotách som potom ešte asi dva dni cítil únavu a mal som silnú svalovicu na lýtkach. Skoro som s ňou ani nevedel chodiť. V zásade však bol u mňa priebeh celkovo mierny. Imunitu mám dobrú, pravidelne športujem, takže nepatrím medzi rizikovú skupinu.

Covid mali už aj obaja moji rodičia, ktorí majú nad 60 rokov. Otec

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie