Denník N

Krajniak predstavil 10 zásad ústavného zákona o dôchodkoch, je v nich aj Palkov plán na posielanie časti odvodov rodičom

Minister práce Milan Krajniak. Foto - TASR
Minister práce Milan Krajniak. Foto – TASR

Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) predstavil 10 princípov návrhu ústavného zákona o dôchodkovom systéme.

„Predstavujeme si to tak, že do Vianoc bude široká diskusia a chceme to predložiť do Vianoc do vlády,“ povedal Krajniak. Kedy to pôjde do parlamentu, ovplyvní pandemická situácia, no zrejme koncom zimy.

Ústavný zákon má platiť od januára 2022, rodičovský bonus od roku 2023 a takzvaná oranžová obálka by mala chodiť ľuďom od roku 2024.

„Sú to návrhy ministra Krajniaka, ale dohoda na tom určite nie je. Máme voči viacerým bodom značné výhrady, napríklad voči vytvoreniu vládnej komisie alebo aj voči rodičovskému bonusu,“ reagoval ekonomický expert strany Za ľudí Tomáš Meravý.

Tu je 10 zásad, ktoré majú byť v ústave:

  1. Ľudia po 40 odpracovaných rokoch budú môcť odísť do dôchodku.
  2. Ak niekto odpracuje 15 rokov, bude mať garantovaný vek odchodu do dôchodku vypočítaný podľa strednej dĺžky života.
  3. Zavedie sa automatický vstup do II. piliera pre tých, u ktorých je predpoklad, že si budú sporiť aspoň 30 rokov na dôchodok. Dva roky budú mať na prípadný výstup zo systému.
  4. Ústavný zákon bude garantovať, že najmenej jedna štvrtina odvodov pôjde do druhého piliera (ak sa tým myslí minimálne štvrtina efektívnej sadzby, tak najmenej 6 %).
  5. Ústavne sa má garantovať doživotné vyplácanie dôchodkov. Zároveň jednorazová výplata dôchodku z druhého piliera môže byť len pri minimálne nasporenej sume alebo vo veľmi ťažkej životnej situácii.
  6. Ústavný zákon bude garantovať právo na valorizáciu penzií o dôchodcovskú infláciu každý rok.
  7. Zavedie sa právo na mimoriadne zvýšenie dôchodku, ak sa ekonomike darí, rastie a verejné financie sú v poriadku.
  8. Tí, ktorí odvádzajú na dôchodok viac, budú solidárni s tými, čo odvádzajú menej. To platí aj dnes, ale má to byť aj v ústave.
  9. Zavedie sa rodičovský bonus: pätina odvodov na dôchodok pôjde rodičom pracujúcich detí.
  10. Ten, kto sa stará o maloleté dieťa, počas toho obdobia nebude znevýhodnený v porovnaní s ostatnými prispievateľmi do dôchodkového systému.

Rozšíri sa aj kompetencia

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Milan Krajniak

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie