Denník N

Vládne plány po roku 2021 málo hovoria o zlepšení hospodárenia štátu, odkazuje rozpočtová rada

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Rozpočtová rada považuje vládny návrh rozpočtu na rok 2021 za realistický.
  • Rozpočet len mierne zlepšuje dlhodobú udržateľnosť verejných financií, naďalej zostávame v pásme vysokého rizika.
  • V rokoch 2022 a 2023 by sa vláda mala snažiť viac ozdraviť rozpočet. Dôležitá je aj dobrá dôchodková reforma a výdavkové limity.

„Dobrá správa je, že tento rozpočet pokladáme za zreálnený rozpočet,“ vraví nový šéf rozpočtovej rady Ján Tóth o vládnom návrhu rozpočtu na budúci rok.

Vládou odhadované deficity nie sú podhodnotené a sú podobné tomu, ako to odhadujú aj ekonómovia rady. Dokonca rozpočtová rada predpokladá ešte mierne nižší rozpočtový deficit aj dlh krajiny ako návrh rozpočtu.

Problém je, že vládne plány na roky 2022 až 2023 len málo hovoria o tom, ako zlepšiť hospodárenie štátu. „V krízovom roku 2021 nie je dobré sústrediť sa na konsolidáciu, ekonomika potrebuje stimul. No v ďalších rokoch je len minimálna konsolidácia,“ vraví o rozpočte Tóth.

Podľa predpokladov rozpočtovej rady sa kríza skončí v budúcom roku a potom už treba verejné financie ozdravovať.

Ekonómovia rady odhadujú, že v rokoch 2022 a 2023 budú potrebné opatrenia, ktoré dlhodobo pomáhajú verejným financiám, za 1,5 % HDP (v roku 2022 vo výške 0,5 % a v ďalšom roku 1 %).

V skutočnosti to bude vďaka peniazom z fondu obnovy, s ktorými prognóza rozpočtovej rady ešte neráta, o niečo menej.

Minister financií Eduard Heger (OĽaNO) povedal, že pripomienky rady akceptuje. „Očakávame, že v roku 2021 bude už situácia okolo pandémie pod kontrolou a spresní sa aj prognózovanie ekonomického vývoja. Pre nás to znamená, že sa budeme môcť plne sústrediť na konsolidáciu.“

Dlhodobá udržateľnosť verejných financií, čo je hlavný indikátor, ktorý rozpočtová rada sleduje, zostáva naďalej v pásme vysokého rizika. Zhoršuje sa od roku 2018, no v pásme vysokého rizika bola už pred krízou. Zásadný vplyv má na ňu dôchodkový systém, napríklad zavedenie dôchodkového stropu ju zhoršilo.

„Rada odporúča prijať takú dôchodkovú reformu, ktorá dôchodkový systém z hľadiska jeho dlhodobej udržateľnosti priblíži aspoň k stavu z roku 2018.“

No treba spraviť aj ďalšie reformy, napríklad daňovú, reformy vzdelávania či zdravotníctva. Rozpočet v ďalšom roku dlhodobú udržateľnosť zlepšuje, ale nie dostatočne. Čiže naďalej zostane v pásme vysokého rizika.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie