Denník N

V USA sa rozbieha výroba slovenských dýchacích prístrojov v násobne väčších objemoch ako doma v Starej Turej

Igor Matovič s pľúcnymi ventilátormi na návšteve Chirany Medical. Foto – TASR
Igor Matovič s pľúcnymi ventilátormi na návšteve Chirany Medical. Foto – TASR

Domáci výrobca zdravotníckych prístrojov Chirana Medical zo Starej Turej na začiatku pandémie pomohol slovenskej vláde pri dodatočnom vybavení nemocníc chýbajúcimi dýchacími prístrojmi.

Na jar jej dodal na záchranu ľudí s ťažším priebehom nákazy polstovku prístrojov, ktorú mal na skladoch pre iné krajiny. A do polovice leta ešte Chirana Medical vyrobila pre slovenské nemocnice aj ďalších 300 prístrojov. Teraz sa firme podaril nový zásadný prienik na zahraničné trhy.

Do krajín Európskej únie, Ruska, Egypta, Pakistanu či Indonézie vyváža Chirana Medical svoje pľúcne ventilácie už dlhšie. No teraz sa už udomácňuje aj v USA spustením úplne novej výroby. Americká výroba ventilácií slovenskej firmy má byť navyše podstatne väčšia ako domovská produkcia v Starej Turej.

To všetko aj vďaka tomu, že globálnemu šíreniu originálnych prístrojov Chirany Medical už po jarnom rozhorení pandémie uverila slovenská investičná skupina IPM, ktorá stojí aj za projektom prvej slovenskej fabriky na batérie do elektromobilov InoBat Auto.

IPM na čele s viacerými Slovákmi, ktorí v minulosti pracovali pre globálne firmy a majú skúsenosti aj z amerického biznisu, začala o rozšírení ventilácií Chirany Medical do Ameriky hovoriť začiatkom leta. Teraz sa už nový projekt zastrešený spoločnou firmou IPM Chirana reálne rozbieha.

Aká je nová americká výroba slovenských ventilácií:

Dnes na dennike.sk

Firmy

Koronavírus

    Ekonomika

    Teraz najčítanejšie