Denník N

Niektoré sektory na pomoc stále čakajú. Výzvy pre cestovný ruch chcú zverejniť do konca roka

Do reštaurácií v čiernych okresoch pustia očkovaných. Foto N – Vladimír Šimíček
Do reštaurácií v čiernych okresoch pustia očkovaných. Foto N – Vladimír Šimíček
  • Ministerstvo hospodárstva nakoniec neorganizuje pomoc pre jarmočníkov a vystavovateľov, keďže dotácie pre cestovný ruch chystá ministerstvo dopravy.
  • Schému chce ministerstvo dopravy spustiť do konca roka, čaká na zverejnenie zákona a potom požiada o súhlas Európsku komisiu.
  • Pripravuje sa pomoc s nájmami pre druhú vlnu koronakrízy, poradkyňa ministra hospodárstva Jana Kiššová ju predbežne plánuje od polovice decembra.
  • O druhom kole pomoci rokujú aj nedotovaní autobusoví dopravcovia.

Od 9. novembra sa rozbehla nová schéma Prvej pomoci+ určená pre zamestnávateľov, SZČO a občanov bez príjmov. Zaujímali sme sa o to, v akom stave je príprava špeciálnej pomoci pre sektory, ktoré zatiaľ na pomoc čakajú.

Jarmočníci bez pomoci

Ministerstvo hospodárstva ešte posledný septembrový týždeň avizovalo, že dokončuje schému pomoci pre výstaviská, prevádzkovateľov kolotočov či predajcov na jarmokoch. V polovici októbra už ministerstvo s prípravou schémy finišovalo a do desiatich dní chcelo zverejniť výzvu.

Poradkyňa ministra hospodárstva Jana Kiššová v tom období Denníku E povedala, že výstavné firmy a predajcovia na jarmokoch sú úplne iné podnikateľské subjekty a hlavne v prípade predajcov na jarmokoch by mala byť pomoc nastavená veľmi jednoducho, napríklad tak, ako je to pri dotáciách autobusových dopravcov. Povedala, že firmy v tomto segmente ekonomiky by sa reálne mohli dostať k peniazom v novembri.

Dnes je situácia celkom iná, firmy v týchto sektoroch naďalej na pomoc čakajú. „Pomoc pre vystavovateľov a jarmočníkov bola po intenzívnej komunikácii s dotknutými subjektmi kompletne pripravená, no vzhľadom na rozhodnutie, že subjekty v cestovnom ruchu bude riešiť ministerstvo dopravy, ju nebudeme realizovať,“ povedala Denníku E Kiššová.

Pomoc pre cestovný ruch už rieši ministerstvo dopravy. Organizovanie kongresov a podnikateľských výstav je už súčasťou schémy pomoci ministerstva dopravy pre firmy v cestovnom ruchu. Dostala sa do nej aj pomoc pre zábavné parky a lunaparky.

„Vystavovatelia, výstavné a kongresové zariadenia do

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie