Denník N

Ako ľudia SNS vyvádzali peniaze z národného výstaviska: cez rezanie stromov, gastroprívesy a delenie stavebných zákaziek

Bývalý šéf Agrokomplexu Branislav Borsuk s bývalou ministerkou pôdohospodárstva Matečnou. Foto - TASR
Bývalý šéf Agrokomplexu Branislav Borsuk s bývalou ministerkou pôdohospodárstva Matečnou. Foto – TASR

Riaditeľ Agrokomplexu Borsuk, ktorý kandidoval za SNS, podpisoval stavebné zákazky ešte aj v čase, keď mu bolo jasné, že vo funkcii končí.

Príbeh nitrianskeho výstaviska by mohol slúžiť ako dobrý argument všetkým, ktorí tvrdia, že štát by mal na Slovensku vlastniť čo najmenej podnikov. Slávny Agrokomplex bol v rokoch 2016 a 2020 lénom Dankovej SNS.

Súčasný minister Ján Mičovský (OĽaNO) dal v utorok zverejniť informácie, podľa ktorých Agrokomplex slúžil zvlášť v poslednej etape minulej vlády na vyvádzanie verejných peňazí na účty súkromných firiem.

„Agrokomplex je ukážka úpadku prosperujúceho podniku. Obrovské prostriedky, ktoré doň boli vložené, prišli navnivoč. Mechanizmy boli nastavené tak, aby sa peniaze mohli čerpať do poslednej chvíle,“ poznamenal Mičovský.

Ministerstvo pôdohospodárstva si k týmto zisteniam zvolalo tlačovku, na ktorej vystúpil vedúci protikorupčného oddelenia jeho rezortu Adrián Macko a súčasný riaditeľ výstaviska Róbert Kanás. Mičovský novinárom oznámil, že podali na políciu viacero podnetov v súvislosti so zákazkami, ktoré Agrokomplex podpisoval za minulej éry.

Ukázali aj podrobnosti o tom, akým spôsobom vyvádzanie peňazí prebiehalo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie