Denník N

Jedinému väčšiemu východoslovenskému výrobcovi liekov stopla banka úver a dlhuje aj na odvodoch

Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch. Foto - TASR
Imuna Pharm v Šarišských Michaľanoch. Foto – TASR

Jediná väčšia východoslovenská farmaceutická firma Imuna Pharm získala za ostatných šesť rokov od predchádzajúcich vlád Smeru z eurofondov na modernejšie výroby 7,2 milióna eur. No teraz podnik zo Šarišských Michalian, ktorý ovládajú pôvodom košickí veľkopodnikatelia Juraj Kamarás a Ladislav Krajňák, dlhuje na sociálnych a zdravotných odvodoch už vyše 171-tisíc eur.

Aj firmu s takmer 70-ročnou tradíciou zasiahla koronakríza. Dianie v Imune ukazuje, že koronavírus ani zďaleka nepomáha úplne všetkým farmaceutom.

Čo vohnalo Imunu do dlhov

  • Počas koronakrízy sa síce predáva viac rúšok, dezinfekcií a liekov na horúčku či imunitu, no predaj sofistikovanejšieho sortimentu šarišskej Imuny, ktorým sú infúzne roztoky a krvné deriváty, klesá.
  • Mnohé plánované výkony sa totiž v nemocniciach odkladajú a tržby za zdravotnícke potreby idú nadol.
  • Imuna síce počas pandémie začala vyrábať aj dezinfekcie, no bola to pre ňu len slabšia náplasť za zníženie tržieb z infúzií a krvných derivátov. „Koronakríza je pre mnohé farmaceutické firmy skôr katastrofa ako príležitosť,“ hovorí Kamarás.
  • Hlavným dôvodom, prečo sa Imuna zosunula do finančných problémov, je však podľa jej spolumajiteľa to, že koronakríza firmu zasiahla práve vo chvíli, keď realizovala novú veľkú investíciu do rozšírenia výroby svojich infúznych roztokov v objeme osem miliónov eur.

Počas karantén nemohlo prísť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie