Denník N

Digitálne technológie nie sú samy osebe dobré alebo zlé, záleží len na ich použití – myslí si mnoho informatikov a veľmi sa mýlia

Ilustračné foto – Jumpstory
Ilustračné foto – Jumpstory

Autori sa zaoberajú fungovaním IT a etickými rozhodnutiami s tým spojenými

Nie tak dávno boli digitálne technológie vnímané ako abstraktný svet jednotiek a núl, bez presahu do nášho reálneho sveta. To, čo sa dialo na obrazovke počítača, nebolo vnímané ako „naozaj“.

Dnes už nikto nepochybuje, že tieto technológie majú zásadný vplyv na celú našu spoločnosť.

A to nielen prostredníctvom počítačovej obrazovky, či už v podobe účtovného softvéru, e-mailov, alebo sociálnych sietí. Počítače vhupli aj do nášho fyzického sveta. Vliezli do telefónov, televízorov, áut, semaforov, či dokonca do našich tiel, napríklad ako kardiostimulátory. Technológie tak dostali hmotnejšiu podobu.

Rovnako už vieme, že digitálne technológie, ktoré prinášajú mnoho úžitku a zábavy, nám vedia aj ublížiť. Smartfóny napríklad spôsobujú závislosť a prispievajú k nespavosti. Dáta zo sociálnych sietí môžu byť zneužité na ovplyvnenie volieb. Na viacerých letiskách sme zaznamenali incidenty s dronmi a tak ďalej.

Mnohí vývojári a inžinieri však stále veria, že za to počítače ani ich tvorcovia nemôžu, že tieto technológie sú takzvane hodnotovo neutrálne. Ich argumentácia je podobná tej o morálke výroby zbraní.

Aká je zodpovednosť tvorcu technológie

Napríklad taký nôž: niekto ním vie nakrájať jablko a zahnať tak hlad, ale rovnako niekoho zraniť či zabiť… Záleží na človeku. Táto stručná metafora znie výstižne, ale rozmenená na drobné v digitálnom svete neplatí.

Technológie, hlavne tie digitálne, sú síce do istej miery univerzálne (len si predstavte, koľkými rôznymi spôsobmi viete použiť počítač), ale ich dizajn môže motivovať k istým preferovaným spôsobom používania.

Tvorcovia technológií do nich totiž, aj keď nevedomky, môžu pri návrhu vložiť svoje hodnotové postoje a tie sa potom prejavia na spôsobe, akým k nim bude väčšina z nás pristupovať.

Niektoré ženy napríklad argumentujú, že riadenie áut je navrhnuté tak, aby ergonomicky vyhovovalo mužom. Aj testovacia figurína vodiča v crashtestoch je zvyčajne „priemerný chlap“.

Dizajn vie spraviť technológie bezpečnejšími. Policajti napríklad

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie