Jedna stena musí ísť preč. Hygienici spresňujú pravidlá pre terasy a podniky riešia, či tam ešte bude dosť teplo
V bratislavskej reštaurácii Gurmán v októbri nakupovali deky a zvažovali kúpu plynových lámp. „No nie som si istý, do akej miery to pomôže. Keď priestor nie je niečím obkolesený, ťažko sa v ňom vyhrieva vzduch,“ rozprával majiteľ prevádzky Nikolas Fejer v čase, keď sa podávanie pokrmov v reštauráciách zužovalo na terasy.
Odkedy opatrenie s prestávkami platí (cez zákaz vychádzania nemohli fungovať ani terasy), prevádzky limituje hlavne počasie. Do toho vstúpili aj povinné odstupy stolov, nutnosť konzumovať len posediačky, ale aj množstvo nejasností z opatrení hygienikov.
Majitelia reštaurácií sa od začiatku pýtali, čo sa ešte dá považovať za exteriérovú terasu, na ktorej môžu servírovať, a za čo by už mohli dostať pokuty.
Fejer má napríklad v podniku dva typy terás: jednu otvorenú a jednu presklenú. U hygienikov preto v októbri zisťoval, či a do akej miery môže rátať s obsluhou aj v zasklenej časti terasy. Tú napokon neotvoril, keď mu povedali, že v jeho prípade by takáto terasa musela mať aspoň jednu stenu otvorenú.
Vo vyhláške, ktorá