Denník N

Finax, do ktorého investoval Chrenko z HB Reavisu, bude ľuďom vidieť na ich účty v bankách

Generálny riaditeľ Finaxu Juraj Hrbatý Foto N - Tomáš Benedikovič
Generálny riaditeľ Finaxu Juraj Hrbatý Foto N – Tomáš Benedikovič

Obchodník s cennými papiermi Finax už dva roky dráždi tunajšie banky a správcov podielových fondov. Online predáva lacnejšie indexové fondy a drzo porovnáva výkonnosti starých zvučných fondov s jeho stratégiami. Teraz tvrdí, že sa ide zahryznúť aj do toho, čo bolo doteraz len bankovou doménou – do klientskych dát. 

Finax dostal minulý týždeň od centrálnej banky licenciu na poskytovanie služieb informovania o bankových účtoch. V jednej aplikácii tak chce umožniť ľuďom, ktorí mu na to dajú súhlas, spájať informácie o ich rôznych bankových účtoch. Uvidí teda, čo sa deje ľuďom na účtoch a banky tak nebudú jediné, kto bude vedieť, koľko majú konkrétni ľudia naozaj peňazí a čo s nimi obvykle robia.

Juraj Hrbatý, ktorý firme šéfuje, hovorí,

  • že chcú ľuďom ukázať, ako lepšie riadiť rodinný rozpočet a že to dokážu oveľa lepšie ako banky. Tie síce dáta o peniazoch ľuďoch majú, no darmo sa snažia byť inovatívne, podľa neho s nimi nevedia pracovať.
  • Verí, že ak budú ľudia vedieť vďaka ich návodom usporiť peniaze na bežných mesačných výdavkoch, investujú ich práve cez Finax. A oni sa tak dostanú ku klientele, na ktorú teraz nemajú dosah.

Ak by sa tejto mladej firme podarilo to, čo nesú v hlavách jej zakladatelia Juraj Hrbatý a Ján Jursa, môžu urobiť na finančnom trhu obrovskú zmenu. Najprv môžu z bánk stiahnuť úspory ľudí do svojej správy. A keby sa naplnili aj ich dlhodobé vízie, tak by cez novú aplikáciu mohli ľudia svoje účty nakoniec aj ovládať a kontakt s bankou by mohli minimalizovať.

Finax, v ktorom má polovičný podiel Growws Sicav, za ktorým stojí aj miliardár Ivan Chrenko z HB Reavisu, to však s naplnením týchto vízií nebudú mať ľahké. Nielen preto, že banky sa na fintechové firmy pripravujú a v inováciách pokročili. Budú musieť presvedčiť klientov, ktorí sú zatiaľ pri svojich peniazoch konzervatívni, a hoci v bankách nezarábajú a majú na trhu veľa možností, drvivú väčšinu svojich peňazí majú aj tak práve u nich.

Minulý týždeň ste ako prvá firma na Slovensku dostali od NBS licenciu na poskytovanie služieb informovania o platobnom účte. Takže môžete umožniť klientom spájať informácie z účtov z rôznych bánk. Ako to chcete využívať? 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie