Tokijské stánky s ramenom ničí pandémia. Česť im nedovolí zvýšiť ceny, radšej zatvárajú

Píše Toru Fujioka, článok zverejňujeme so súhlasom The Washington Post
Bistrá s rezancami v Japonsku zažívajú krízu. Pre protipandemické opatrenia nemajú veľa možností. Buď zdvihnú ceny, alebo môžu zatiahnuť rolety.
Vyvážený obchodný model stánkového stravovania, ktorý spočíva v servírovaní rýchleho, čerstvého a lacného jedla, sa tak môže raz-dva obrátiť hore nohami.
Zatiaľ čo niektorí majitelia stánkov zvyšujú ceny, iní zas nechcú, aby ich stáli zákazníci platili za rovnakú misku s ramenom viac.
Ich neochota zvyšovať ceny tak čiastočne odráža pretrvávajúcu citlivosť na zvyšovanie cien v krajine, ktorá roky ťažko bojovala s defláciou.
Jedným z mála, kto ešte videl svetlo na konci tunela pandémie, bol malý reťazec Kouraku Honpo, ktorý sa špecializuje práve na predaj