Denník N

Podľa šéfa SIS je v Mochovciach bezpečnostný problém, jadrový dozor sa ohradil proti obvineniam zo slabej kontroly

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Dostavbu tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce skutočne sprevádzajú problémy, vážnejšie ohrozenie bezpečnosti elektrárne by však hroziť nemalo.

Úrad jadrového dozoru, ktorý bude rozhodovať o spustení tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach, sa ohradil proti niektorým výhradám riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského k bezpečnostným nedostatkom pri dostavbe elektrárne.

Pčolinský tento týždeň Denníku N hovoril, že SIS mnohonásobne upozorňovala na zanedbanú bezpečnosť elektrárne. „Pri ich výstavbe bol jednoducho neporiadok, dodávatelia dodávali nekvalitné a necertifikované produkty, kontrolné orgány niektoré kontroly vykonávali skôr formálne ako naozaj,“ vravel Pčolinský.

„Venovali sme sa aj línii rozkrádania, čo je tiež vážny problém, ale keď dáte na váhu peniaze a ľudské životy, tak má vždy väčšiu hodnotu život. Teraz to rieši NAKA,“ povedal šéf SIS. Za „megaproblém“ označil technológiu, spôsob výstavby aj vzťahy medzi akcionármi elektrární.

Pčolinský však neprezradil, ako dlho SIS upozorňovala na bezpečnostné problémy, ani koho informovala. Nespresnil ani problémy, ktoré SIS v jadrovej elektrárni zistila.

Staršie správy o známych problémoch

Správy SIS zrejme dostali viacerí členovia vlády vrátane ministra hospodárstva a premiéra. „K správam SIS sa vyjadrovať nebudem, lebo mám obavu, že poviem niečo, čo som povedať nesmel,“ napísal Denníku N minister hospodárstva Richard Sulík.

„Som informovaný v tom rozsahu, ako informovaný mám byť,“ reagoval premiér Igor Matovič.

Zdroje z prostredia vlády a energetiky Denník N informovali, že správy SIS

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Mochovce

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie