Denník N

Mičovský v piatok nečakane vyhodil svojho vyvoleného lesníka a určite tým potešil drevárov

Minister Ján Mičovský vymenoval Mateja Vigodu za riaditeľa lesov v marci, v novembri ho už odvolal. Foto – N/Tomáš Benedikovič a TASR
Minister Ján Mičovský vymenoval Mateja Vigodu za riaditeľa lesov v marci, v novembri ho už odvolal. Foto – N/Tomáš Benedikovič a TASR

Po tom, čo minister pôdohospodárstva nečakane obetoval svojho obľúbenca, sa v brandži začalo hovoriť o návrate úspešného bývalého šéfa lesov z čias druhej Dzurindovej vlády.

Piatkové rozhodnutie ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského (OĽaNO) odvolať generálneho riaditeľa štátneho podniku Lesy SR Mateja Vigodu prekvapilo celý lesnícko-drevársky sektor. Veď minister a jeho mladý riaditeľ tvorili zohratý tandem.

Dôvody nie sú jasnejšie ani po Mičovského odôvodnení, že takto chce v podniku „zdynamizovať transformačné procesy a nastavenie účinnej obchodnej politiky“. Nič konkrétne nie je ani vo vyjadrení odvolaného Vigodu, že rozhodnutie ministra rešpektuje a že je mu ľúto, že na čele lesov už pokračovať nemôže.

Tlak na odchod riaditeľa Lesov SR Vigodu preto treba hľadať medzi skupinami, ktorým jeho práca v ostatných mesiacoch prekážala.

Toto vysvetlenie podporuje aj neoficiálna informácia, že do vedenia podniku, ktorý spravuje až polovicu slovenských lesov, sa z pozície lobistu drevárov vracia bývalý úspešný šéf Lesov SR Karol Vinš. Ten takú možnosť priamo nevylúčil, komentovať situáciu chce však až o týždeň.

Prečo je odvolanie mimoriadne prekvapivé:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ján Mičovský

Lesy SR

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie