Denník N

NBS neodporúča predlžovať nárok na plošný odklad splátok úverov

Výpadok tržieb z dôvodu pandémie môže dostať koncom roka do nesolventnosti 9 percent podnikov. Budúci rok ich môže byť podľa Národnej banky Slovenska (NBS) v tom lepšom prípade skoro 12 percent. Už to nebudú len podniky, ktoré boli v horšej kondícii aj pred krízou, padať môžu aj doteraz zdravšie firmy. 

V prípade, že negatívne efekty pandémie budú pretrvávať dlhšie a budú mať vážnejší vplyv na ekonomický rast, svoje záväzky si budúci rok nebude vedieť plniť skoro 15 percent podnikov. Táto situácia by mohla nastať napríklad v prípade menej úspešného a dlhšieho vývoja medicínskeho riešenia v podobe vakcíny. Alebo ak pomalšia vakcinácia druhú vlnu predĺži, hovorí NBS v správe o finančnej stabilite.

Čo je dôležité pre firmy: Centrálna banka hovorí, že vláda by mala  veľmi citlivo zvážiť ukončovanie jednotlivých podporných opatrení, pretože firmám veľmi pomáhajú. Už nemusia byť plošné, no mali by sa zamerať na podporu perspektívnych podnikov s udržateľným obchodným modelom, ktoré potrebujú preklenúť dočasný výpadok tržieb, a aj na domácnosti.

Odklady svoju rolu už zohrali:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie